„Klubrádió
A lényeg

Biden aláírta az új fegyvertartási törvényt

26/06/2022 08:02

| Szerző: Klubrádió

A törvény lehetővé teszi, hogy a bíróságok ideiglenesen megvonják a fegyverviselést az olyan egyének esetében, akikre bármely csoportok vagy egyének potenciális fenyegetésként tekintenek, valamint korlátozza a fegyvereladást a családon belüli erőszakért elítélt személyek esetében.

Joe Biden szombaton aláírta az új fegyvertartási törvényt, az elmúlt évtizedek első jelentősebbnek tartott fegyvertartási reformját – írja a 444.

A fegyvertartás körüli vita újra fellángolt az országban azok után, hogy május 24-én egy texasi általános iskolában, Uvaldéban 19 gyermek és két felnőtt vesztette életét, miután a 18 éves Salvador Ramos tüzet nyitott. 10 nappal korábban a szintén 18 éves Payton Grendon egy buffalói szupermarketben 10 embert ölt meg.

A most elfogadott törvény egyfelől lehetővé teszi azoknak az államoknak a szövetségi úton történő pénzügyi támogatását, amelyek bevezetik az ún. vörös zászlós törvényeket; azaz lehetővé teszik, hogy a bíróságok ideiglenesen megvonják a fegyverviselést az olyan egyének esetében, akikre bármely csoportok vagy egyének potenciális fenyegetésként tekintenek.

A jogszabály olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek célja az illegális fegyvereladások visszaszorítása, szigorúbb büntetéseket kiszabva a fegyverkereskedőkre, és azokra, akik mások nevében vásárolnak fegyvert.

A törvény korlátozza továbbá a fegyvereladást a családon belüli erőszakért elítélt személyek esetében. A jelenlegi törvények szerint csak akkor nem vásárolhat fegyvert az a személy, akit családon belüli erőszakért elítéltek, ha az áldozattal házasok, együtt élnek vagy közös gyermekük van. Ezt most kiterjesztik a nem hivatalos párkapcsolati státuszokra is.