„Köszönjük
A lényeg

Betiltották az oroszok a 444-et

25/06/2024 18:47

| Szerző: Klubrádió

A 444.hu az egyetlen magyar híroldal, amely felkerült az orosz külügyminisztérium tiltólistájára. Június 25-étől 81 európai hírszolgáltató elérését korlátozta a putyini rezsim.

Az orosz külügy szerint mindez válasz az Európai Unió Tanácsa által május 17-én hozott döntésre, amely megtiltja három orosz média, a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta „minden műsorszórási tevékenységét”, és amely szintén június 25-én lép hatályba.

Ezért tesz – Lavrov tárcája szerint – ellenintézkedéseket az Oroszországi Föderáció olyan médiaszolgáltatókkal szemben, amelyek „rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről”.

„Az orosz fél többször és különböző szinteken figyelmeztetett, hogy a hazai újságírók politikailag motivált üldözése és az orosz médiák indokolatlan betiltása az EU területén nem marad válasz nélkül. Ennek ellenére Brüsszelben és a blokközpontú országok fővárosaiban az eszkaláció útját választották, egy újabb illegitim tiltással Moszkvát arra kényszerítve, hogy tükröző és arányos ellenintézkedéseket hozzon. Az ilyen események alakulásáért kizárólag az Európai Unió vezetése és az ezt a döntést támogató országok felelnek. Abban az esetben, ha az orosz médiával szembeni korlátozásokat feloldják, az orosz fél szintén felülvizsgálja döntését az említett médiaoperátorokra vonatkozóan” – írja az orosz külügyminisztérium közleményében.