„Támogassa
A lényeg

Berobbanhat a jelek szerint a következő világjárvány

29/04/2024 12:14

| Szerző: Klubrádió

Mivel egyre jobban terjed a madárinfluenza az amerikai szarvasmarhák körében, az Egyesült Államok felkészül arra, hogy akár az emberek körében is járvány törhet ki – írja a New Scientist. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is meghúzta a vészharangot pénteken, felszólította az országokat, hogy legyenek óvatosak az állatokról emberre terjedő esetekben.

Az utóbbi hónapokban a H5N1 madárinfluenza fajokon átívelő terjedése felgyorsult, a vírusfertőzés mortalitása a WHO megfogalmazása szerint továbbra is rendkívül magas. A legújabb, máig tartó, egyelőre főleg állatokat érintő világjárvány a coviddal egy időben indult.

Az aggodalmakat most az váltotta ki, hogy a H5N1 madárinfluenzát idén mutatták ki először teheneknél, azóta már 33 farmon, 8 államban tűnt fel a betegség Amerikában, és pasztőrözött tejben is megjelentek a kórokozók nyomai. 

A járványügyi központ úgy kezeli a H5N1-et, mint egy pontenciálisan emberek között is terjedő, akár világjárványhoz is vezethető vírust. Jelenleg két különböző vakcinát is fejlesztenek ellene, amik az eddigi kísérletek szerint eredményesnek mutatkoznak a szarvasmarháknál talált vírusok ellen. A szakértők szerint egyelőre nem kell attól félni, hogy az emberek között madárinfluenza-járvány alakul ki, de ha ez mégis megtörténne, az Egyesült Államok készen fog állni rá.

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken közölte, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus által jelentett jelenlegi általános közegészségügyi kockázat alacsony, de felszólította az országokat, hogy legyenek óvatosak az állatokról emberre terjedő esetekben.