„Klubrádió
A lényeg

Belebetegedett a hazugságokba a köztévé volt híradósa

23/03/2022 13:59

| Szerző: Klubrádió

"Olyanok voltunk, mint a békák, úgy főztek meg minket" – mondta Borsa Miklós arról, hogyan kényszeríti rá a köztévé alkalmazottait arra, hogy a meghatározott ukáz szerint közöljék a híreket. A M1 egykori híradósa arról is beszélt, mekkora nyomást jelentett, hogy hazugságokat kellett bemondaniuk, volt akit újra kellett éleszteni, végül neki ebből lett elege.

A köztévé 2015-ös átalakítását követően az újonnan létrehozott M1 hírcsatorna egyik arca volt Borsa Miklós lett. Az egykori híradós a Válasz Online-nak adott interjújában elmondta, azért hagyta ott a csatornát, mert szó szerint belebetegedett abba, hogy főnöki utasításra hazudnia kell.

A kérdésre, hogy tett-e olyat, amire nem büszke, Borsa konkrét példával válaszolt:

– Olyan volt, hogy jöttek a beolvasandó hírrel, én meg mondtam: hát hiszen ezt már megcáfolták. – Erre? – "Jól van az úgy, hagyjad." Hiába mondtam, hogy ez egyszerűen nem igaz. Ilyenkor az ember két dolgot tehet. Vagy felmond azonnal és hazamegy, vagy felolvassa. Utóbbit néhányszor én is megtettem.

 
Borsa Miklós
Fotó: Youtube
 

Borsa elbeszélése alapján előfordult, hogy a híradósok megpróbálták átírni a hazug híreket:

"Volt olyan is, hogy fegyelmit kaptunk, amikor át akartunk valamit írni. A működés, az irányítás módja az azóta kiszivárgott hangfelvételekből már mindenki számára nyilvánvaló. A kormányról szóló hírek mind pozitívak, az ellenzékről szólók mindig negatívak."

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy az MTVA vezetősége milyen elvárásokat támaszt a munkavállalóival szemben.

Borsa arról is beszélt, hogy ő maga és több kollégája szó szerint belebetegedtek a kényszerű hazudozásba, sőt, volt, akit szó szerint újra kellett emiatt éleszteni.

Most, március elején „Ruszkik, haza!”-feliratra cserélte a profilképét, a határra ment, s azóta folyamatosan menekülteket fogad a házába.