„Klubrádió
A lényeg

Békén hagyják a rácsok mögött ülő elnöküket a végrehajtók

11/10/2022 07:47

Schadl György több mint egy éve rácsok mögött ül, mert a lehallgatások és a rendőrség gyanúja szerint számos bűncselekményt követett el, és lefizette az igazságügyi minisztérium volt államtitkárát, Völner Pált is, hogy törvénymódosításával a végrehajtók minél könnyebben megszerezhessék az adósok ingatlanját.

Ez a Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, és elnöke azóta is ennek a köztestületnek, amióta lebukott. Egyébként a végrehajtói kar több tagját is bűncselekményekkel gyanúsítják.

A 24.hu szerint a törvény világosan fogalmaz: egy évben összesen 275 napot hiányozhat egy végrehajtó, "ez esetben a bírósági végrehajtást felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke állapítja meg a végrehajtói szolgálat megszűnését" – írta a kecsup.hu kecskeméti portál. A felügyeleti hatóság szerint "a büntetőügyben érintett végrehajtók szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás megindulásakor azonnali hatállyal felfüggesztésre került. Abban az esetben, ha a végrehajtó ellen a törvényben meghatározottak szerint büntetőeljárás indul, úgy vele szemben a felfüggesztés és nem a távolléttel vagy szüneteléssel összefüggő jogkövetkezmények alkalmazandók."

A felfüggesztés a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, és majd ha a bíróság az érintett végrehajtók büntetőjogi felelősségét jogerősen megállapítja, úgy a hatóság elnöke az érintett végrehajtók szolgálati jogviszonyát a törvény rendelkezéseinek értelmében haladéktalanul megszünteti."

Egyébiránt Völner Pálnak sem vonták vissza az ügyvédi engedélyét, holott ő ellene is eljárnak a hatóságok, így továbbra is praktizál.