„Klubrádió
A lényeg

Balázsovits Lajos lett a Nemzet Színésze

23/06/2022 07:19

Haumann Péter halálával új tagot választottak be a Nemzet Színészei közé: szerdán Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművészt, színházi rendezőt és színiigazgatót, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották be a 12 tag közé.

Balázsovits Lajossal a 75 éves születésnapja alkalmából tavaly decemberben a Művészbejáróban Bóta Gábor beszélgetett: A lejátszóra kattintva 28:20-tól a teljes beszélgetést meghallgathatja.

2021. december 05. Művészbejáró (2021. december 05., vasárnap 16:05)
53:52
00:00
Műsorvezetők: Bóta Gábor Szerkesztők: Bóta Gábor

A címről a Nemzet Színészei: Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza, Csomós Mari, Jordán Tamás, Király Levente és Máthé Erzsi döntöttek, írja a Népszava

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik betöltötték a 62. életévüket; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltöttek. Valamint a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.