„Klubrádió
A lényeg

Az V. kerületi önkormányzat szerint a főváros rossz gazda, Karácsony ne csodálkozzon, ha elvesznek három teret

16/06/2022 18:40

| Szerző: Klubrádió

Az V. kerületi (belvárosi) önkormányzat szerint a főváros "felelőtlen és gondatlan gazdája" a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester "ne csodálkozzon", ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről – így reagált a fideszes vezetésű önkormányzat Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amelyben a főpolgármester kifogásolta azt a sajtóban megjelent tervet, amely szerint több V. kerületi közterületet állami tulajdonba vennének.

Államosítana három kiemelt budapesti közterületet a kormány – értesült a hvg.hu kedden. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér most a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, méghozzá anyagi ellentételezés nélkül. Szeptembertől viszont az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adná a négy helyrajzi számon nyilvántartott három teret. Ráadásul mindezt Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára.

Erre reagált Karácsony Gergely főpolgármester szerdán: Hangsúlyozta, hogy a tervezet a Pénzügyminisztérium szerint alkotmányellenes, illetve "a fideszes alkotmánybíróság korábbi határozata alapján is nyilvánvalóan alkotmányellenes". Mégis miért? – tette fel a kérdést posztjában Karácsony. "Mert az V. kerület olyan rohadt jól gazdálkodik a közvagyonnal? Tiborcz István üzlettársának Széchenyi téri szállodafejlesztését akarják kiszolgálni? Vagy megpumpolni a Vörösmarty téri árusokat? Vagy egyszerűen csak azt akarják mutatni, hogy mindent megtehetnek, és még a tulajdonhoz való jog sem tartja vissza őket ettől? Mégis, mi lesz a következő? Kinek a tulajdonát fogják elvenni legközelebb?" Ha a törvényt valóban benyújtják és elfogadják, akkor természetesen perelnek – közölte.

Csütörtökön az V. kerületi önkormányzat szállt be a vitába, nem kímélve Karácsonyt. A budapesti vezetést rossz gazdának minősítő közleményükben azt is írták: Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását. Hozzátették: szerintük a fővárosi önkormányzat nem látja el az üzemeltetési feladatait, „és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését Belváros Önkormányzatára bízták”. Megjegyzik, hogy a karácsonyi vásárból származó bevételek nem hozzájuk, hanem a fővárosi önkormányzathoz folynak be.

(Kiemelt kép: ucsendre / Wikimedia Commons)