„Köszönjük,
A lényeg

"Az ügyvédek feladata a szuverenitás védelme"

17/05/2024 16:35

| Szerző: Klubrádió

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője szerint ügyvédek is "segédkezhettek tiltott külföldi kampányfinanszírozás lebonyolításában".

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Havasi Dezső a jogszabályokra hivatkozva utasította el a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresését, hogy a köztestület bizonyos ügyekben tájékoztassa a Hivatalt az ügyvédek tevékenységéről.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal Facebook-oldalán válaszolt a Magyar Ügyvédi Kamarának, egyben lehozta levélváltásukat is.

A hivatal vezetője, Lánczi Tamás szerint számos állami intézménnyel és köztestülettel felvették a kapcsolatot, mindenhonnan pozitív választ kaptak, meg is kezdték az együttműködést velük.

A 444 által szuverenitás fideszes őrének nevezett Lánczi arra is kíváncsi lett volna, hogy az ügyvédek „hogyan kívánják elősegíteni a magyar szuverenitás védelmét, amely alkotmányos és erkölcsi kötelességük.”

„Kizárólag a Magyar Ügyvédi Kamara utasította vissza megkeresésünket” – írta, pedig ők csak egy olyan protokollt akartak kialakítani, ami a pénzmosás és a terrorizmus esetében már létezik, vagyis szuverenitásvédelmi ügyekben is legyen bejelentési kötelezettségük az ügyvédeknek.

„A Kamara annak ellenére zárkózott el megkeresésünktől, hogy az elmúlt években ügyvédek is segédkezhettek tiltott külföldi kampányfinanszírozás lebonyolításában”– szúrt oda egyet Lánczi, és ezen a vonalon maradva sérelmezi, hogy a Kamara válaszlevele nem tér ki arra, hogyan akadályozzák meg hasonló esetek előfordulását.