„Klubrádió
A lényeg

Az SZFE rektora szerint megfontolt, átgondolt és jogszerű volt Karsai György kirúgása

31/08/2022 16:09

| Szerző: Klubrádió

"A konkrét személyi kérdésben hozott döntésem minden szempontból megalapozott, előkészített, átgondolt és jogszerű volt" – írta Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora egy, a Népszava birtokába jutott levélben. Karsai Györgyöt, az doktori iskolájának vezetőjét múlt pénteken rúgták ki, akkor Rátóti nem indokolt, most viszont azt írta, hogy Karsai februárban úgyis nyugdíjba vonult volna.

Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora hozzájárul ahhoz, hogy Karsai György a folyamatban lévő feladatait végigvigye a doktori képzések zökkenőmentes biztosítása miatt, de már nem a doktori iskola vezetőjeként – derül ki egy, a Népszava birtokába jutott levélből, amelyben az SZFE Doktori Iskola hallgatóinak és doktoranduszainak Karsai György, a Doktori Iskola vezetője felmentésének visszavonását kérő levelére válaszolt.

Rátóti Zoltán szerint aggályos levélírók kommunikációja, úgy véli, meg kellett volna várni, hogy érdemi választ adjon, mielőtt a nyilvánossághoz fordulnak.

„A konkrét személyi kérdésben hozott döntésem minden szempontból megalapozott, előkészített, átgondolt és jogszerű volt” – írta a rektor, aki állítása szerint döntése előtt áttekintette a Magyar Felsőoktatási Habilitációs Bizottságnak (MAB) a Doktori Iskoláról tett javaslatait, illetve a Munka törvénykönyve rendelkezéseit. „Az Önökhöz eljutott információkkal ellentétben nem közöltem azonnali hatályú felmondást Karsai professzor úrral, Professzor úr jelenleg is állományban van, éppen felmondási idejét tölti, az azonban igaz, hogy munkavégzési kötelezettsége alól a felmondás közlésének napján felmentettem.”

Döntését azzal indokolta, hogy Karsai György februárban úgyis nyugdíjba vonult volna, és a most induló tanévet új vezetővel kívánja megkezdeni. 

Karsai György a Klubrádiónak is megszólalt menesztéséről. Hangsúlyozta, hogy szeretné befejezni feladatait a doktori védéseknél, és erre a legújabb levél alapján valószínűleg lesz lehetősége. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy mi állt az elbocsátása mögött; úgy fogalmazott: eddig se tudta kiszámítani a lépéseit ennek a furcsa és egyre durvább, autokratikus hatalomnak. Hozzátette: az SZFE új vezetői semmiféle elszámolási kötelezettséggel nem tartoznak az egyetem színvonalát, presztízsét romboló lépéseik miatt, amelyeket nap mint nap látni.

(Kiemelt kép: MTI/Cseke Csilla)