„Köszönjük,
A lényeg

Az orvosi egyetemeken veszélyben az államvizsga

29/05/2024 18:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Bizonytalanná vált az államvizsga az orvosi egyetemeken, értesült a Telex. Államvizsga közben omlott össze az informatikai rendszer a Semmelweis Egyetemen és a Debreceni Egyetemen.

Kedden összeomlott az állami orvosi egyetemek államvizsgarendszere, és a probléma mind a négy orvosi egyetemen fennáll – a rendszer rosszul számolja a pontokat, volt, akinek papíron kellett megírnia a záróvizsgát elektronikus helyett. A portál az üggyel kapcsolatban kérdéseket intézett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karához, de szerda délutánig nem érkezett válasz. Ugyanakkor a zarovizsga.hu-n, a négy orvosegyetem záróvizsga-honlapján a következő tájékoztatás jelent meg:

"Tisztelt Hallgatók! A 2024. május 28-i írásbeli záróvizsgán, az elektronikus vizsgáztatás során olyan informatikai hibák jelentek meg, amelyek a dolgozatok értékelését kétségessé teszik. A tesztek értékelése, problémák feltárása folyamatban van. Az érintett karok dékánjaival való egyeztetés után azonnal értesítjük az érintett hallgatókat" – írja a Záróvizsga Bizottság. Annyit tesznek még hozzá, hogy megértik a hallgatók aggodalmát és elégedetlenségét, elnézést kérnek és igyekeznek az egész problémára megoldást találni.

Az esetről szerdán Hadházy Ákos parlamenti képviselő is beszámolt, Facebook-oldalán azt írta, egy felháborodott szülő kereste, akinek lánya Budapesten vizsgázott. Bejegyzéséből az is kiderült, hogy a Semmelweisen nemrég egy próbavizsgára is sor került, amikor szintén összeomlott a rendszer, de az egyetem vezetése azt ígérte, a május 28-ai vizsgára már stabil informatikai hátteret biztosítanak.  

A Semmelweis Egyetem a cikk megjelenése után közleményt adott ki az ügyről. Ebben azt írták, hogy a május 28-i, általános orvostudományi karokat érintő írásbeli záróvizsgán „informatikai probléma lépett fel azon orvosképző egyetemeken (Semmelweis és Debreceni Egyetem), ahol online vizsgát tartottak. A hiba adatvesztést okozott, amely azt eredményezte, hogy a számítógépes rendszer a 180-kérdésre adott válaszból átlagosan 156 tesztválaszt mentett csak le. A vizsgák szervezéséért és lebonyolításáért felelős, az egyetemektől független testület az Országos Orvos, Fogorvos és Gyógyszerész Záróvizsga Bizottság (OZVB) vizsgálata még tart az ügyben, tájékoztatásuk szerint nem kizárható a hacker támadás lehetősége sem.

Tájékoztatásuk szerint a Semmelweis Egyetemen nagyjából 400 – többségében magyar – hallgató érintett. „Azokban az esetekben, amikor erre lehetőség volt, pl. a vizsga elején jelentkezett az informatikai hiba, áttértek a papír alapú vizsgára. A két érintett egyetem vezetése közösen egyeztet az OZVB-vel és közösen dolgoznak a megoldáson. A Semmelweis Egyetem 05. 30. 16.00-ig tájékoztatni fogja az érintett hallgatóit erről. Az OZVB tájékoztatása szerint várhatóan a 2024. június 5-i gyógyszerésztudományi és a 2024. június 17-i fogorvostudományi írásbeli záróvizsgákat papír alapon bonyolítják majd le.”

A Szegedi Tudományegyetem orvoskari dékánja, dr. Lázár György a Telex megkeresésére azt közölte, hogy az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karán a végzős orvostanhallgatók papír alapon teljesítették az írásbeli záróvizsgájukat, így őket nem érintette a rendszerleállás. "A vizsga zökkenőmentesen lezajlott, a hallgatók a mai napon már kézhez is kapták eredményeiket” – tette hozzá.