„Támogassa
A lényeg

Az oroszok szerint a béke feltétele az új határok elismerése

28/12/2022 14:42

| Szerző: Klubrádió

A Kreml elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketervét, és ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrajnai "konfliktus" (háború) lezárására irányuló javaslatoknak figyelembe kell venniük a Moszkva által egyoldalúan Oroszország részévé nyilvánított négy ukrajnai régió „mai realitásait”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta: „Nem létezhet olyan béketerv Ukrajna számára, amely nem veszi figyelembe a mai realitásokat az orosz területeket illetően, négy régió Oroszországhoz való csatlakozásával. Azok a tervek, amelyek nem veszik figyelembe ezeket a realitásokat, nem lehetnek békés tervek.”

Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodna a novemberben bejelentett 10 pontos béketervéhez, amely tartalmazza Ukrajna területi integritásának helyreállítását, az orosz csapatok kivonását, az összes fogoly szabadon bocsátását, az agresszióért felelős személyek bíróság elé állítását és biztonsági garanciákat Ukrajna számára.

Oroszország szeptemberben hivatalosan magához csatolt négy ukrajnai régiót (Herszon, Zaporizzsja, Luhansz és Donyeck). Ezt azonban Moszkván kívül gyakorlatilag senki nem ismerte el. Tegyük hozzá, egyik megyének se ellenőrizték a teljes területét az orosz csapatok, amelyek azonban azóta kivonultak Herszonból.

Az Ukrajna területének 15 százalékát elcsatoló "népszavazások" eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A szavazatokat több helyen gépfegyveres katonák gyűjtötték be az otthonaikban felkeresett ukrán állampolgároktól, akiknek a megszállók szeme láttára kellett nyilatkozniuk, hogy akarnak-e Oroszországhoz csatlakozni.

(via telex.hu)