„Klubrádió
A lényeg

Az oroszok betiltották az LMBTQ-mozgalmat

30/11/2023 18:57

| Szerző: Klubrádió

Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBTQ-mozgalmat. (Önmagában nincs ilyen bejegyzett szervezet Oroszországban, különböző civil szervezetek vannak, akiket be lehet sorolni az LMBTQ-barát kategóriába – a szerk.) Az orosz igazságügyi minisztérium november közepén nyújtotta be a bíróságra a kérelmet, a tárca korábbi közlése szerint a mozgalom szítja a társadalmi és vallási viszályokat. 

A moszkvai patriarhátus egyik egyházi képviselője azt mondta, a lépés a társadalom erkölcsi önvédelmének egyik formája. Azt is hozzátette, a mozgalom ki akarja szorítani a házasság és a család keresztény fogalmát a közéleti és jogi térből, ami sérti a hívők jogait.

A RIA Novosztyi közlése szerint a rendelkezés nem embereket tilt be, hanem egy bizonyos szervezetet, Oroszország pedig eddig sem üldözte az LMBTQ képviselőit, és ezután sem fogja.

Illusztráció: Rémy Bonny / Twitter)

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor idén 47 közigazgatási jegyzőkönyvet állított össze audiovizuális szolgáltatók ellen LMBTQ-tartalmak megjelenítése címén, és csaknem 114 millió forintnyi bírságot vetett ki rájuk. (MTI)