„Klubrádió
A lényeg

Az oroszok a vállalt vakcinamennyiségnek csak a negyedét küldték Magyarországra az első hónapban

20/02/2021 18:43

| Szerző: Klubrádió/444.hu

Az oroszok az első ütemben vállalt 600 ezer vakcinának csak a negyedét szállítják le – írta meg a 444.hu. Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára elismerte, hogy némileg csúszik az első vakcinaszállítmány. 

Egy hónappal ezelőtt, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter megállapodott a Szputnyik vakcinák vásárlásáról, arról beszélt, hogy az összesen kétmillió adag vakcinából 30 napon belül 600 ezret leszállítanak az oroszok. Csakhogy, eddig mindössze 45 600 adag Szputnyik érkezett, miközben a 30 napos határidő most vasárnap jár le.

Pénteken Szijjártó Péter arról osztott meg egy videót, hogy Szentpétervárról elindult egy kamion, ami százezer adag oltóanyagot szállít Magyarországra. Ha a szentpétervári kamion holnap valóban befut, akkor is csak 145 600 adagra megy fel a leszállított Szputnyik-vakcinák száma és ez a megígért mennyiségnek csak a negyede. 

A külügyminisztérium államtitkára a közösségi oldalán közölte: annak érdekében, hogy a jövőben kis csúszás se legyen a szállításoknál, az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai a jövő héten ismét Oroszországba utaznak, és további egy vagy két vakcinagyárban végeznek helyszíni vizsgálatot, így - ha mindent rendben találnak – ezekből is érkezhet oltóanyag Magyarországra. Menczer Tamás azt állította, hogy május végéig – idézem – három és fél millió emberrel tudnak majd többet beoltani, mint egy hasonló méretű uniós ország.