„Köszönjük,
A lényeg

Az Európai Bizottságnak gyanús a MOL szlovéniai terjeszkedése

23/06/2022 12:00

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított a MOL szlovéniai terjeszkedése miatt. A magyar olajcég tervei szerint felvásárolná az OMV Sloveniját. Szlovénia legnagyobb üzemanyag-forgalmazója a részben állami Petrol, utána következik az OMV Slovenija majd a MOL, így az Európai Bizottság szerint a tervezett ügylet korlátozhatja a versenyt a kiskereskedelmi üzemanyagpiacokon Szlovéniában.

Mol: forgalmi engedéllyel igazolható a jogosultság a hatósá
 
Illusztráció
 
Salgótarján, 2022. május 27. . MTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter
 

Az OMV Slovenija felvásárlásával a MOL magas piaci részesedést szerezne az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán, és a Petrollal együtt meghatározó piaci részesedéssel rendelkezne. Az összes többi versenytárs jelentősen kisebb, és nem valószínű, hogy az ügyletet követően jelentős versenykényszert gyakorolna a MOL-ra vagy a Petrolra – olvasható a Telex által ismertetett közleményben.

Az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy a felek Szlovénia számos területén szoros versenyben állnak egymással. Az ügylettel azonban megszűnne a MOL és a Petrol között fennálló fő versenykényszer. Emellett az ügylet megkönnyítheti a MOL és a Petrol közötti koordinációt. Továbbá rövid és középtávon nem valószínű új szereplők jelentős léptékű megjelenése a piacon – olvasható a közleményben.