„Támogassa
A lényeg

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt büntették a Librit

17/08/2023 14:24

| Szerző: Klubrádió

A kormányhivatal szerint „a gyermekeknek szóló kiadvány (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását jeleníti meg, ennek ellenére (…) nem volt elkülönítve a többi terméktől és nem volt zárt csomagolásban forgalmazva”.

A Lakmusz közérdekű adatigényléssel kiderítette, és az indoklást is megszerezte, hogy miért szabtak ki a Libri könyvesbolthálózatra egymillió forintos bírságot. Az már korábban ismert volt, hogy a Lírának a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című ifjúsági sorozat fólia nélküli árusítása miatt kell fizetnie lényegesen nagyobb összeget, 12 milliót.

A másik könyv, Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című műve a Móra Kiadó ismertetője szerint „száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig”. „Ők azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket”.

A hatóságnak a könyv 42. oldalán található, a transznemű Coy Mathist bemutató mesével volt problémája. A döntés indoklása szerint a mese arról szól, hogy „egy Coy nevű fiú arra kérte a szüleit, hogy kislánynak szólítsák és vigyék el orvoshoz, hogy lányt csináljanak belőle. A történet arra is kitér, hogy a történet főhősének szülei bírósági úton érték el, hogy kisfiuk az iskolai fiú WC helyett a lányok által használt mosdóban végezhesse el szükségleteit.”

A kormányhivatal szerint „a gyermekeknek szóló kiadvány (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását jeleníti meg, ennek ellenére (…) nem volt elkülönítve a többi terméktől és nem volt zárt csomagolásban forgalmazva”.

A kormányrendelet szerint az elkülönítési és fóliázási kötelezettség olyan könyvekre vonatkozik, amik a homoszexualitást vagy a transzneműséget jelenítik meg és gyermekeknek szólnak.

Az Esti mesék lázadó lányoknak esetében a kormányhivatal szerint az bizonyítja, hogy gyermekeknek szóló kiadványról van szó, hogy a Libri „a gyerekkönyv részlegen, a többi árusított gyermekkönyv között” árulta, és hogy „az esti mesét alapvetően gyermekeknek mondják szüleik, gondviselőik az esti lefekvés előtt.”

A határozatból kiderül, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzés után a Libri átsorolta a könyvet a gyermeknevelés tematikába, tehát a felnőtteknek szóló kiadványok közé, és „a boltokban megkezdték a 6+-os korosztályi ajánló leragasztását, eltakarását”.

Ez azonban nem volt elég a kormányhivatalnak, az egymilliós bírság mellett arra kötelezték a Librit, hogy a kiadvány forgalmazása a továbbiakban „zárt csomagolás alkalmazásával és a többi terméktől elkülönítve történjen”.

A Heartstopper-kiadványoknál a homoszexualitás megjelenítését állapította meg a hatóság, az alapján, hogy a könyvek első és hátsó borítóján a „két fiú egymásba szeret” szöveg olvasható, illetve a borítókon egymás kezét fogó vagy egymást átölelő fiúk láthatók.

(Képünkön egy másik lefóliázott könyv, fotó: Rácz-Stefán Tibor/Tik-tok)