„Klubrádió
A lényeg

Az ELTE-n sem lesz kötelező a nyelvvizsga a diplomához

29/03/2023 16:20

| Szerző: Klubrádió

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatóinak nem kötelező a nyelvvizsga a diplomaszerzéshez – közölte az egyetem. Mivel azonban az egyetem fontos szerepet tulajdonít az idegen nyelvek ismeretének, egyes esetekben idegennyelv-ismereti követelményeket állítanak majd, a felvételin pedig 2024-től a nyelvvizsga az eddigieknél is több pluszpontot ér majd.

Egy tavalyi törvénymódosítás óta az egyetemek saját hatáskörben dönthetik el, hogy az általuk kiadott diploma feltétele-e a középfokú nyelvvizsga.

Az ELTE jelenlegi hallgatóinak ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése az oklevél kiadásához. Azoknak, akik tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévben kezdték vagy ezután kezdik, az egyetem a tantervben rögzíti majd a diplomához szükséges idegen szaknyelvi ismereteket. Ezekre a módosításokra június 30-ig kerül sor, a változásokról értesítik az érintett hallgatókat.

Mentesülnek a nyelvvizsgakötelezettség alól azok, akik a 2022/2023-as tanév tavaszi, vagy a 2023/2024-es tanév őszi félévében szerzik meg a diplomájukat. Azok a hallgatók, akik a 2022/2023-as tanév előtt kezdtek az ELTE-n tanulni, akkor kötelesek nyelvvizsgát bemutatni a diplomához, ha a tantervük már eddig is tartalmazott ilyet.

A doktori képzéshez kapcsolódó nyelvvizsga-követelmények módosításáról az egyetem szenátusa külön dönt majd az Egyetemi Doktori Tanács javaslata alapján.

(via Eduline)