„Klubrádió
Reggeli gyors

Még a társadalmi egyeztetés szabályainak módosításáról sem volt egyeztetés

28/07/2022 14:14

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A kormány átalakítaná a társadalmi egyeztetést szabályozó törvényt. Civil szervezetek szerint a javaslat csupán látszatintézkedés. Ahogy a legtöbb törvényjavaslatot, ezt sem futtatta meg a kormány az érintettek körében – mondta Kádár András Kristóf, ügyvéd a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Reggeli gyors című műsorban.

2022. július 28. Reggeli gyors 2022.07.28. Kádár András Kristóf
10:37
00:00

A civil szervezetek azt kifogásolják, hogy eddig sem a törvényi feltételek hiányoztak a társadalmi egyeztetés megvalósításához. Már 2010 óta létezik az a jogszabály, ami szabályozza a törvényjavaslatokat megelőző társadalmi egyeztetés kereteit, csupán a politikai akarat és kultúra hiányzik azok érvényesítéséhez.

Az újdonság, hogy ezentúl a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) bírságot szabhat ki azokra a minisztériumokra, amik nem tesznek eleget az egyeztetési kötelezettségnek. Kádár szerint ez nem jelent valós szankciót, mert egyrészt a Kehi saját belátása szerint szabhat ki büntetést, másrészt egy esetleges bírsággal a kormányzat csak az egyik zsebéből a másikba tenné át a pénzt.

Eddig két formája létezett a társadalmi egyeztetésnek. Az egyik az általános, amely keretében a törvényjavaslatot nyilvánossá teszik, és ezt bárki véleményezheti. Ezek összefoglalója az országgyűlés elé kerül, és a képviselők ennek ismeretében szavazhatnak. Az egyeztetés közvetlen formájában pedig a leginkább érintett szervezetek, intézmények, egyházak véleményét kérték ki az adott jogszabálytervezetről.

A civil szervezetek azt javasolják, hogy valós szankciókat vezessen be a kormány. Szerintük annak lenne valódi hatása, hogyha az egyeztetés elmaradása esetén a törvényjavaslat nem kerülhetne az országgyűlés elé – mondta Kádár András.

Az ügyvéd szerint ezzel a javaslatával a kormány egy látszólagos gesztust szeretne tenni az Európai Bizottságnak. Viszont ennek hitelességét aláássa, hogy ironikusan erről a javaslatról sem volt társadalmi egyeztetés. Sőt, a katamódosítás példáján is látszik, hogy az egyeztetési szándék teljesen hiányzott, csak a tüntetések hatására kezdték el utólag „reszelgetni” azt. Nem utólag, hanem előzetesen kéne megkérdezni az érintetteket – mondta.

Mérő Vera riporter felvetette, hogy a helyzet orvoslására érdemes lenne feléleszteni az Egyenlő Bánásmód Hatóságot (EBH). Erre Kádár András úgy reagált, hogy ahhoz újra is kéne építeni annak reputációját és megteremteni a működéshez szükséges szakértelemi aparátust. Az EBH országos hatáskörű államigazgatási szerv volt, amelynek feladata az egyenlő bánásmód megsértése esetén tett panaszok kivizsgálása és az egyenlő bánásmód szempontjainak érvényesítése a közpolitikai folyamatokban. Bár rombolni könnyebb, mint építeni – zárta Kádár András.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/interjú Kádár András Kristóffal
2022. július 28., csütörtök 07:17
Riporter: Mérő Vera