„Támogassa
A lényeg

Az állam járatritkítást akar több HÉV-vonalon, Karácsony: Ez elfogadhatatlan

12/12/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely hangsúlyozta, "a naponta 116 ezer utast szállító, és ezzel a legforgalmasabb elővárosi vonalként működő szentendrei HÉV-en, és a naponta 27 ezer utast szállító ráckevei HÉV-en járatritkítás helyett új járművekre, felújításokra van szükség".

A MÁV-HÉV arról tájékoztatta a Fővárost, hogy járműhiány miatt több vonalon ritkítják a menetrendet januártól. Az elöregedő járművek miatt ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy nem következnek újabb ritkítások, pedig már a mostani is sokaknak fog fájni – írta Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint ez elfogadhatatlan.

„A HÉV vonalak működtetését még Tarlós Istvánék (az előző budapesti városvezetés – a szerk.) passzolták le az államnak. Ígértek azóta mindent: új járműveket, felújítást, de ebből semmi nem lett” – közölte Karácsony. Hozzátette: „eközben Budapesten a közösségi közlekedés minden, a főváros kezében lévő ágazatában jelentős fejlesztések történtek”, a többi között teljes egészében alacsonypadlós lett a budapesti buszközlekedés, forgalomba állítottak 48 új trolit, 26 új villamost, és befejezték az M3-as metró felújítását.

Karácsony hangsúlyozta, „a naponta 116 ezer utast szállító, és ezzel a legforgalmasabb elővárosi vonalként működő szentendrei HÉV-en, és a naponta 27 ezer utast szállító ráckevei HÉV-en járatritkítás helyett új járművekre, felújításokra van szükség”.

„A kormány nem szórakozhat Budapest és az agglomeráció közlekedésével. Mielőbb tisztán kellene látni, hogy mikor, és milyen forrásokból történhet meg a HÉV-vonalak felújítása, és hogy addig mire számíthatnak az utasok.”

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)