„Támogassa
A lényeg

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint parlamenti képviselőket nem figyeltek meg

10/09/2021 16:57

| Szerző: Klubrádió

Mesterházy Attila MSZP-s politikus szerint az AH főigazgatója, Bárdos Szabolcs vezérőrnagy azt mondta neki, hogy parlamenti képviselőt nem figyeltek meg, nem hallgattak le az elmúlt időszakban semmilyen formában. A hvg.hu beszámolója szerint Mesterházy hozzátette: arra a kérdésére nem válaszolhatott a főigazgató, hogy az AH rendelkezik-e a Pegasus-szoftverrel.

Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke, jelenlegi parlamenti képviselője pénteken felkereste a belső elhárítást végző Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, Bárdos Szabolcs vezérőrnagyot, hogy a Pegasus-botrány részleteiről érdeklődjön. 

A hvg.hu beszámolója szerint Bárdos arról tájékoztatta a szocialista politikust, hogy parlamenti képviselőket nem figyeltek meg, nem hallgattak le az elmúlt időszakban. 

“Titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnom, de a beszélgetés néhány eleméről beszámolhatok, mert az például nem minősített, vagyis nem titkos adat, hogy kérdésemre általánosságban elárulta, parlamenti képviselőt nem figyeltek meg” – mondta a hvg.hu-nak Mesterházy. A politikus a Pegasus-botrányban eddig kiszivárgott nevekre is konkrétan rákérdezett, de erre már az AH-főigazgató nem válaszolhatott. Ahogy arra a konkrét kérdésre sem, hogy az AH rendelkezik-e a Pegasus-szoftverrel.

Mesterházy jelezte, mivel az AH több más szolgálathoz hasonlóan a megfigyelések megrendelője lehet, a végrehajtója viszont egy másik szervezet, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), náluk érdemes tovább kutatni. A politikus elárulta, hogy jövő hét szerdán találkozik az NBSZ-t irányító Szabó Hedvig altábornaggyal. Arról a Klubrádióban is beszélt, hogy másfél hónapja találkozót kért Varga Judit igazságügyi miniszterrel, azonban választ se kapott.

A hvg.hu megkérdezte az AH-t, hogy a főigazgató tett-e olyan állítást, miszerint parlamenti képviselőt nem figyeltek meg. Helyettük az őket felügyelő Belügyminisztérium válaszolt, mégpedig annyit: „a találkozón elhangzottakat a Belügyminisztérium nem kommentálja”. Arról egyébként, ha titkos információgyűjtés célszemélye mentelmi joggal érintett személy, például képviselő, tájékoztatni kell az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát. A hvg.hu kérdésére Stummer János, a testület jobbikos elnöke erről azt mondta, hogy a bizottság előtt ilyen, parlamenti képviselővel szembeni titkos információgyűjtésről szóló tájékoztatást nem kaptak– legalábbis  2020 eleje óta, amióta ő az elnök.