„Támogassa
A lényeg

ATV: Megszületett a megállapodás az ellenzéki listáról

24/02/2022 14:32

| Szerző: Klubrádió

Megvan a megállapodás az ellenzéki pártok között az ellenzék közös listájáról – értesült az atv.hu. Eszerint a lista első 45 helyéből 14-et kaphat a DK, 12-t a Jobbik, 8-8-at a Momentum és az MSZP-Párbeszéd, valamint 3-at az LMP.

A Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd saját, befutó helyei közül 1-1 helyen Márki-Zay Péter kérésének megfelelően roma politikust indít – olvasható az atv.hu-n. Hozzátették: a DK vállalta, hogy ha az LMP a 2 várható helyett csak 1 egyéni győzelmet arat, akkor kompenzálja az LMP-t saját befutó helyeinek egyikével, hogy a zöldpárt frakciót alakíthasson.

Az MSZP és a Párbeszéd tehát elfogadta, hogy összesen 8 helyük lesz az első 45-ből, cserébe megkapták a lista 46. és 47. helyét, és a teljes lista további részében is kapnak még helyeket. A parlamenti bizottságoknál az MSZP, a Momentum, a DK, majd a Jobbik választ elnöki helyeket - írta az atv.hu.

Szombat a listaállítás határideje, tehát eléggé szorította az idő az ellenzéki pártokat. A 444 felidézte: a vita egy, esetleg két hely miatt ment eddig. A nézeteltérések arról szóltak leginkább, hogy az MSZP-nek és a Párbeszédnek együtt 8, 9, vagy 10 helye legyen-e az ellenzék közös listájának első 45 helyén.