„Klubrádió
A lényeg

Átadták a 3-as metró két felújított állomását, Karácsony: Végre értelmes módon használták az adófizetők pénzét

23/01/2023 15:24

| Szerző: Klubrádió

Hétfő délelőtt átadták a budapesti M3-as metró újabb két állomását, így délutántól hétköznapokon Kőbányától már egészen a Deák térig jár a metró. A hátralévő négy állomást a tervek szerint 2023 májusára fejezik be.

„Időről időre politikai viták üthetik fel a fejüket a kormány és a főváros vezetése között, ezeken túl kell néznünk” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós forrásokért felelős miniszter az átadón. „Magyarország számára érdek, hogy Budapest helyt tudjon állni a versenyben.” A miniszter elmondta, hogy Budapest már nem másik magyarországi régiókkal versenyzik, hanem közép-európai és nem közép-európai nagyvárosokkal (Varsóval, Zágrábbal, Bukaresttel). „Ha a 110 kilométeres távolságot nézzük, ahonnan az emberek Budapestre járnak be dolgozni, akkor naponta több millió ember jön ide és éli itt az életét.” (A miniszter arra nem tért ki, hogy Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató nemrég éppen Budapest feldarabolásának lehetőségéről beszélt.)

Navracsics szerint ezért is közös pont mindenki számára, hogy a Budapest fejlődjön, és helyt tudjon állni a versenyben. „Budapest Európa egyik központja is” – tette hozzá. Bízik benne, hogy minél több ilyen projekten tudnak majd közösen dolgozni a fővárossal. (Arról sem szólt, hogy a kormányzat a Lánchíd támogatásától kezdve a covid alatti ingyen parkoláson át a különféle kifizetések visszatartásáig milyen lépéseket tett a fővárossal szemben.)

Karácsony Gergely szerint most olyan helyen használták az adófizetők pénzét, ami a budapestiek és az ország számára is hasznos, és hozzátette: ennek viszonylag ritkán örülhetünk. „Olyan tereket kapunk most, amik méltóak ahhoz a színvonalhoz, amire Budapest oly büszke.” Örül annak, hogy Navracsics szóba hozta azt, hogy ez egy nemzeti ügy, és nemcsak a budapestieknek, hanem az ország többi részének is fontos.

„Arra biztatom miniszter urat, hogy azt a zárolt 55 százalékot is hozza el Budapestnek és Magyarországnak, biztos vagyok benne, hogy ezért keményen meg fog dolgozni” – utalt a főpolgármester a zárolt európai uniós forrásokra. Hozzátette, sok közös projektjük lehet a kormánnyal, például a Göncz Árpád városközpont teljeskörű felújítása.

Karácsony megköszönte az előző városvezetés munkáját is, továbbá köszönetét fejezte ki a kivitelezőnek, a tervezőknek, a BKV-nak, a BKK-nak is. Külön megköszönte a budapestiek türelmét, amire „ hatalmas szükség volt” ennek a beruházásának létrejöttéhez.

A főpolgármester Facebook-oldalán több képet is kitett a megújult állomásokról: 

(forrás: telex.hu, 444.hu)