„Klubrádió
A lényeg

Amerikai nagykövet: a rendkívüli ülés kiváló alkalom arra, hogy Orbán Viktor teljesítse ígéretét svéd NATO-ügyben

2/02/2024 20:26

| Szerző: Klubrádió

Mivel Magyarország az utolsó NATO-tagállam, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozását, ezért az Egyesült Államok üdvözli a(z ellenzék által) február 5-re összehívott rendkívüli parlamenti ülést – áll az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóközleményében. Emlékeztetnek rá, Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, Magyarország az „első adandó alkalommal cselekedni fog”, a nagykövetség pedig úgy látja, hogy ez a hétfői ülés lehetőséget biztosít erre.

Ehhez képest a február 5-i ülésszakon a parlament nem lesz határozatképes, ugyanis a kormánypártok hivatalosan is bejelentették, hogy a képviselők nem vesznek részt ezen, tehát az ülés napirendjét nem fogják tudni elfogadni.

A kormány részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt nyilatkozta, nem lát okot a rendkívüli ülés megtartására, ahogyan Kövér László házelnök sem tartja ezt elérkezettnek. Péntek délután pedig hivatalosan is bejelentették a kormánypártok, hogy a képviselőik nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett ülésen.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök egyébként sajtóhírek szerint azt mondta Orbán Viktornak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. 

(via hvg.hu)