„Támogassa
A lényeg

A Fidesz nem megy el a svéd NATO-csatlakozásról szóló ülésre

2/02/2024 16:54

| Szerző: Klubrádió

Hivatalosan is bejelentették a kormánypártok, hogy a képviselőik nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett, Kövér László házelnök által február 5-re összehívott rendkívüli parlamenti ülésen – írja az atv.hu.

Az ellenzék pártjai három téma miatt kérték rendkívüli ülés összehívását: a fő napirendi pont a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása lenne, a két másik az életvégi döntések és az akkugyárakkal kapcsolatos munkaügyi törvények szigorítása.

A kormánypártok a zárószavazás előtt azt szeretnék, ha a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson és Orbán Viktor találkozna egymással. A távolmaradásukkal a parlament nem lesz határozatképes, így nem tudják majd elfogadni a hétfőn 13 órakor kezdődő ülés napirendjét.

Brüsszelben csütörtökön egyeztetett Orbán és Kristersson, de a helyzet nem tisztázódott: míg a kormánypártok arra várnak, hogy a svéd politikus Magyarországra utazzon tárgyalni a csatlakozás kérdéséről, addig Kristersson szerint azután lesz miről tárgyalniuk, hogy megtörtént a ratifikáció.