„Klubrádió

Alfahír: Szijjártó megígérte, nem teszik utcára a volt OPNI-dolgozókat

3/06/2021 18:44

| Szerző: Klubrádió

Megmenekülhetnek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori munkavállalói a kilakoltatás elől, miután a magyar állam hosszas nyomásgyakorlást követően visszakozni látszik és elindult a kompromisszumos megoldások felé – írja az Alfahír.

A lipótmezei egészségügyi dolgozók és családjaik kilakoltatási ügyének lényege, hogy a 2007-ben bezárt OPNI hatalmas területén fekvő szolgálati lakásokban évtizedek óta élő egykori munkavállalókat a magyar állam 30 napos határidőn belül ki akarta lakoltatni otthonaikból – ismerteti az Alfahír.

Ezek a családok az elmegyógyintézet felszámolása ellenére tovább bérelhették lakásaikat a magyar államtól, ám miután az Orbán-kormány a közelmúltban a terület hasznosításáról, egy elit, bentlakásos magániskola létrehozásáról döntött, megkezdődött volna a környék kiürítése, beleértve a szolgálati lakásokat is. Mivel a lakók a felszólítás ellenére nem adták fel otthonaikat, az állam pert indított velük szemben.

 
Lipótmező (2013). Kép: Wikipedia
 
 

Ezen a ponton csatlakozott be az ügybe a két érdekvédő civil aktivista, a kórházi ágyak és klímák tömeges beszerzésével hírnevet szerzett Orosvári Zsolt, valamint a Handó-ügy kapcsán felmondott egykori bíró, Szepesházi Péter, aki jelenleg ügyvédként képviseli a perbe fogott lakók egy részét.

Szijjártó Péter úgy kerül a képbe, hogy az érintett terület felett az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-ről a tulajdonosi képviseleti jogok átszálltak a Külgazdasági és Külügyminisztériumra, ezzel érhető módon megváltozott a felperes személye is. Mivel ilyen esetben a per folytatása nem automatikus, a KKM az eljárás legfeljebb négy hónapos szüneteltetését kérte, hogy átgondolja döntését.

Egyelőre úgy tűnik, a KKM nem folytatja a kilakoltatási pereket, vagyis a bérlők vagy tovább maradhatnak eddigi lakhelyükön, vagy legrosszabb esetben is cserelakásokat kaphatnak az államtól – az Alfahír értesülései szerint erről maga Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett ígéretet a párbeszédes Tordai Bence országgyűlési képviselőnek, miután szerdán személyesen egyeztettek.

Az Alfahír megkereste Tordait, aki megerősítette a találkozó tényét és elmondta, hogy a miniszterrel folytatott tárgyalásán Szijjártó tisztázta: a területről nem fogják kilakoltatni az érintetteket. Tehát a lakók vagy maradhatnak a mostani ingatlanokban, vagy esetleg arra nyílhat még lehetőség, hogy a területen (de semmiképp sem a város másik végén) másik, új, magasabb komfortfokozatú ingatlanokat ajánljanak fel nekik.

A párbeszédes politikus azt mondta, magáról a perről nem esett szó, de a Szijjártó Péter által elmondottakból az következik, hogy a minisztérium nem folytatja az eljárást. A területen egyébként a tervek szerint még egy évig biztosan nem kezdődnek meg a munkálatok – tette hozzá.

 
Orosvári Zsolt a Klubrádióban
 

Az Alfahír megkereste Orosvári Zsoltot is, azt mondta, az elmúlt két évben folyamatosan együtt dolgozott Szepesházi Péterrel, és „a szokásos vehemenciájával” minden kapcsolatot megmozgatott annak érdekében, hogy segíteni tudjanak a kilakoltatással szembenéző egészségügyi dolgozóknak és családjaiknak. Szepesházi Péter ügyvéd, a lakók egy részét jogi képviselettel ellátó egykori bíró az Alfahírnek azt mondta, mindenképpen sikerként értékelik a fejleményeket, ugyanis ez alapján biztosnak látszik, hogy valamennyi ügynek vége szakad.

Azért hozzátette: nem valószínű, de technikailag nincs kizárva, hogy a választások után újabb perek induljanak. Még ebben az esetben is kizárt lenne, hogy 3-4-5 éven belül eljussanak a tényleges kilakoltatásig, nem beszélve arról, hogy elviekben ígéret született a békés rendezésre. Az ügyvéd szerint végleges győzelemről majd akkor lehet beszélni, ha az új szerződések is rendben lesznek.

(Címlapi kép: Texaner / Wikimedia Commons)