„Vásároljon

Akár már május végén Európában is engedélyezhetik a 12–15 évesek oltását a Pfizer vakcinájával

11/05/2021 10:40

| Szerző: Klubrádió/KL

Az Amerika Egyesült Államok után akár már májusban megkezdődhet a 12-15 éves korosztály koronavírus elleni oltása az Európai Unióban is.

Mint írtuk, engedélyezte a 12–15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai–német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).

Janet Woodcock, az FDA vezetője szerint ez „fontos lépés a világjárvány elleni küzdelemben”, az intézkedés lehetővé teszi, hogy a fiatalabb korosztály is védetté váljon a fertőzéssel szemben. Az FDA engedélye még nem jelenti azt, hogy azonnal szabad az út a gyerekek oltását illetően. Várhatóan rövidesen összeül a járványügyi hivatal (CDC) tanácsadó bizottsága, amely áttekinti az adatokat, és ajánlásokat fogalmaz meg az oltóanyag 12–15 éves korban történő alkalmazására. Ha a bizottság a várakozásoknak megfelelően jóváhagyja az adott korosztály oltását, elméletileg azonnal megkezdődhet az oltás.

Később Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője azt közölte, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12–15 évesek számára, akár már májusban.

„Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére” – mondta több lapnak adott interjújában.

Cooke közölte, hogy az amszterdami székhelyű EMA már számos adatot megkapott a gyártótól, és a következő két hétben beérkeznek a legújabb, Kanadában végzett klinikai vizsgálatok eredményei is.

(Forrás: Telex.hu)