„Köszönjük
A lényeg

Akár 1800 milliárdos lehet a költségvetési hiány idén

31/08/2023 08:01

| Szerző: Klubrádió

Elemzők 1600-1800 milliárd forinttal nagyobb deficitre számítanak, mint amennyivel a kormány tervezett. Azt mondják, 3,9 százalék helyett, akár 6 százalékra rúghat a GDP-arányos hiány.

Akár 1800 milliárd forinttal magasabb lehet a költségvetési hiány idén, mint amennyivel a kormány néhány hónapja tervezett – ezt a Portfólió számolta ki. Júliusban nagyjából háromszor annyi pénz hiányzott az államkasszából, mint amennyibe a rezsicsökkentés került. Kevesebb az adóbevétel, pedig további kiadások várhatók, például visszamenőleges nyugdíjemelés jöhet az elszállt infláció miatt, ami messze a legmagasabb az Európai Unióban – írja az RTL.

Bár a kormány azt ígéri, hogy "nem engedik elszabadulni a hiányt", a csatorna által meghszólaltatott elemző nem ennyire optimista.

A Portfolio 1600-1800 milliárd forinttal nagyobb deficitre számít, mint amennyivel a kormány tervezett. Azt mondják, 3,9 százalék helyett, akár 6 százalékra rúghat a GDP-arányos hiány.

"A hiánycél emelését árgus szemekkel figyelik a befektetők, a kötvénypiaci, forintpiaci befektetők, valamint hitelminősítők. És ha túl nagy lesz az új hiánycél az idei évre nézve, mondjuk 5 százalék feletti, akkor valószínűleg a befektetők el fognak bizonytalanodni" – mondta a Híradónak Csiky Gergely makroelemző.