„Klubrádió
A lényeg

Adományokból finanszírozza Trump pereit

24/09/2022 16:16

| Szerző: Klubrádió

Pénzügyi adatok szerint Trump 2022-ben már több mint 1 millió dollárt fordított az adományokból ügyvédekre gazdasági csalás miatt indított pere miatt.

Trumpot legutóbb New York állam főügyésze perelte be gazdasági csalás miatt. Az ügynek nemcsak ő, hanem három felnőtt gyermeke is alperese – írja a 444.

A pénzügyi adatok azt mutatják, hogy Trump 2022-ben már több mint 1 millió dollárt fordított az adományokból ügyvédekre a per miatt. Trump tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

A jelenlegi per egy 2019-ben kezdődött, hosszú ideje tartó polgári nyomozás csúcspontja.

A vádakkal szembeni küzdelemre fordított dollármilliók Trump Mentsük meg Amerikát politikai akcióbizottságától (Save America Political Action Committee, PAC) származnak - amely Trump támogatóitól fogad el adományokat országszerte - derül ki a Szövetségi Választási Bizottság (Federal Election Commission, FEC) beadványaiból.

A Save America csak ebben az évben több mint 1,12 millió dollárt fizetett a Trump védelmére felbérelt ügyvédi irodáknak a New York-i ügyben. Mint úgynevezett "Vezető politikai akcióbizottság", olyan kiadásokra fordíthat pénzt, amelyeket kampánybizottságok nem finanszírozhatnának, ilyennek számítanak például bizonyos személyes utazások vagy egyes vezetői kiadások.

A Save America's Joint Fundraising Committee - amely a Save America és egy másik Trump-féle politikai akcióbizottság, a Make America Great Again számára is adományoz - honlapján nem tesz említést a jogi számlákról, csak annyit ír, hogy„országunk [...] jövője forog kockán, és Trump elnök minden hazafit felszólít, hogy csatlakozzon az Amerika megmentéséért folytatott harcához.”Az elköltött 1,12 millió dollárból több mint 942 ezer dollár Alina Habba, egy New Jersey-i ügyvédnő cégéhez került, aki Trump szóvivőjeként is tevékenykedett.

Egy másik ügyvéd, a New York-i Alan Futerfas júliusban közel 185 ezer dollárt kapott. Futerfas képviseli Trump gyermekeit - ifj. Donald Trumpot, Ivankát és Ericet - a New York-i csalási ügyben.

Az, hogy hogy Trump a saját pénzéből mennyit költött jogi ügyeire, nem világos. Az egyik adományozó a BBC-nek azt mondta, hogy egyáltalán nem zavarja a perek finanszírozásának gondolata.