„Klubrádió
A lényeg

Áder titokban még kegyelmet adhatott a fideszes vezetőnek

6/10/2022 07:07

Veres Margit, Balmazújváros volt fideszes polgármesterét 2018-ban hivatali vesztegetés elfogadása miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de nem kellett börtönbe mennie, a 24.hu szerint "minden jel szerint Áder János – mandátumának lejárta előtt – kegyelmet adott neki".

Balmazújvároson nyílik kiállítás Munkácsy Mihály képeib
 

 
Budapest, 2017. október 5. Veres Margit, Balmazújváros polgármestere beszél, melette Pákh Imre magángyűjtő a Munkácsy Balmazújvároson című kiállítás sajtótájékoztatóján a Danubius Grand Hotel Margitszigetben. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Veres Margitra öt év letöltendő börtönbüntetés várt, a lap szerint viszont őt öt másik "szerencséssel együtt" Áder János államfői hivatali idejének utolsó hónapjaiban kegyelemben részesítette. "Ugyan a kegyelmi kérvény önmagában nem lett volna halasztó hatályú – tehát Veres Margitnak börtönbe kellett volna vonulnia –, de az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára, az azóta szintén vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál a büntetése elhalasztásáról határozott".

A Köztársasági Elnöki Hivatal a személyes adatok védelmére tekintettel azt nem árulta el, hogy Veres valóban kegyelmet kapott-e, Áder pedig nem válaszolt kérdésekre, Veres ügyvédje. Rácsai Lajos nem kapott felhatalmazást arra, hogy bármilyen részletet közöljön, de azt elismerte, hogy a volt balmazújvárosi polgármester szabadlábon van: él, dolgozik, mozog – mondta.

Veres azóta több mint 8,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel, céget alapított, és kulturális eseményeken is részt vett. 2019 karácsonya előtt például a hajdúnánási városbálon mulatott többek közt Tiba István fideszes országgyűlési képviselő és Jakab István Magosz-elnök, parlamenti alelnök társaságában, írja a lap.