„Klubrádió
A lényeg

"A világon egyedülálló" beruházásról írt alá szerződést Orbán

17/12/2022 11:52

| Szerző: Klubrádió

"A világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezeték megépítésére készülünk", ez pedig egyedülálló beruházás a világon – mondta Orbán Viktor szombaton Bukarestben, ahol aláírta az Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést.

Orbán itt az MTI beszámolója szerint (a korábban sokat hangoztatott stratégiai nyugalom után) azt mondta, az Európai Unió "stratégiai vákuumban" van, ebben a helyzetben pedig az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék saját maguk számára a gazdasági és energiabiztonságot. Ez pedig szerinte új energiaforrások keresése és beszállítása Európának.

Korábban már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is arról írt a Facebookon, hogy a Fekete-tenger alatt létrejövő több mint 1000 kilométeres víz alatti vezeték a kaszpi térségben, vagyis az Azerbajdzsánban és Grúziában előállított zöld áramot fogja Közép-Európába, így Romániába és Magyarországra szállítani. Orbán szerint „észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázásra jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték”.

Orbán Viktor Bukarestben
 
 Orbán Viktor miniszterelnök, Nicolae Ciuca román kormányfő, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, Klaus Iohannis román államfő, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök Bukarestben, a Cotroceni-palotában 2022. december 17-én. A román fővárosban írták alá az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Szijjártó erről a projektről azt mondta, az azerbajdzsáni szélerőmű-beruházásokból jön majd a zöld villamosenergia. A szélerőművek létrehozására épp beruházókat keres Azerbajdzsán. A külügyminiszter szerint 3 gigawatt teljesítményű vezeték jön majd létre, a tenger alatti része 1195 kilométer hosszúságú lesz. A megvalósíthatósági tanulmány költsége 2,5 millió euró, amit a Világbank fedez, ennek 2023 végére kell elkészülnie. Onnan még három-négy év, mire „elvileg elkészülhet” a beruházás Szijjártó szerint.

Az Európai Bizottság ezt fel is tette a közös érdekű beruházások listájára, és 2,3 milliárd eurós támogatást irányoznak rá elő, mondta a külügyminiszter.

(via Telex)