„Támogassa
A lényeg

A világhírű brit történész szerint Orbán illiberalizmusa veszélyt jelent az unióra

9/09/2021 09:54

| Szerző: Klubrádió

Timothy Garton Ash szerint a magyar kormányfő nem olyan hülye, mint a britek, nem lép ki az EU-ból, hanem kihasználja az előnyeit.

Az Euronewsnak a világhírű brit történész azt mondta, ki kell állni az európai értékek mellett, amelyeket súlyosan megsért Magyarország és Lengyelország. Szerinte össze kell kapcsolni az értékek Európáját a pénz Európájával, mert Orbán Viktor az „állítsuk meg Brüsszelt” szlogennel nyer választást, kampányol az EU ellen, miközben elveszi az európai adófizetők pénzét – tette hozzá – írja a 24.hu. Timothy Garton Ash szerint Magyarország már nem demokrácia, mégis több milliárd euró uniós forrást kap. Ez felháborító állapot.

Ausztria - Fidesz - Orbán Viktor bécsi pódiumbeszélgetésen
Bécs, 2009. február 22. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (b) a bécsi Burgtheater színpadán részt vesz a Húsz évvel 1989 után című pódiumbeszélgetésen. Mellette Timothy Garton Ash brit történész. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

Az Oxfordi Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora szerint Orbán Viktor illiberalizmusa valódi veszélyt jelent az unióra, mert mára a magyar kormányfő lett a szimbolikus vezetője egy másik Európának, a konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európának.

A professzor „becstelen okosságnak” nevezi, hogy Orbán Viktor nagyobb szuverenitásról beszél, miközben az EU-ban marad az előnyök miatt. Tehát bizonyos értelemben a britek hülyesége, és az, hogy kiléptek az unióból őszintébb volt.