„Támogassa
A lényeg

A Vatikán lecsapott a magyarországi ciszterciekre, kormányközeli körökig érhetnek a szálak

13/06/2023 18:44

| Szerző: Klubrádió

Azonnali hatállyal felfüggesztette a magyarországi ciszterci rend vezetőjének és gazdasági vezetőnek státuszát a Vatikán. 

A Vatikán azonnali hatállyal eltávolította pozíciójából Bérczi L. Bernát apátot, a magyarországi ciszterci rend vezetőjét és Grónai G. Damján gazdasági vezetőt, a Ciszterci Vagyonkezelő Kft. első emberét. A Vatikán azt várja, hogy nemzetközileg jegyzett könyvvizsgáló cég világítsa át az apátság pénzügyeit. A helyzet komolyságára utal, hogy Bérczit az egyház a zirci plébánosi teendők alól is mentesítette, a templomban szolgáló többi ciszterci papot pedig máshova kell helyezni – erről írt a Válasz Online.

A cikk szerint az apát legszűkebb stábját jelentő Ciszterci Iskolai Főhatóság megdöbbentő magabiztossággal tartotta vissza egy-egy iskolájától az állam által biztosított támogatások egy részét (ezzel veszélyeztetve akár a kréta- és vécépapír-szintű beszerzéseket), illetve elvonta egyes intézmények saját – terem- és tornacsarnok-kiadásból származó – bevételeit. Az egyik nagy vesztes a budai Szent Imre Gimnázium volt.

Átadták a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új sportcsarn
 
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új sportcsarnoka az átadás napján, 2022. március 18-án. A sportcsarnok 6,5 milliárd forint kormányzati támogatásból épült fel. Fotó: MTI/Soós Lajos
 
 

Közben azonban fenntartották a súlyos veszteségeket termelő sörfőzdét, és bizonyos esetekben politikai körökhöz köthető ingatlanügyekbe is belekeveredtek. A cikkben felmerül a Familiare Társadalomszervező Központ is, amely az egyik legrejtélyesebb ciszterci egység: pénzügyei eredményei, könyvelése titkos a külvilág számára. A Familiare az egyház és állam összefonódásának legfőbb bizonyítéka, ugyanis a társadalomszervező központ szerves része a Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár környezetéhez sorolt alapítványi hálózatnak. 2012-ben ez a társadalomszervező központ ingyen kapott meg egy állami tulajdonban lévő, a Balaton-part közelében található siófoki telket, majd pár évvel később több mint 600 millió forintot kaptak azért, hogy úgynevezett családos központ épüljön rajta. Fel is épült a Szent Bernadett Családi Apartmanház, amit egy Rétvári Bencéhez és KDNP-hez közeli Kft. húzott fel az elnyert tender nyomán – írják.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)