„Klubrádió
A lényeg

A tálibok betiltják a női sportokat és engedélyhez kötik a tüntetéseket

9/09/2021 10:32

| Szerző: Klubrádió

Az Afganisztánban hatalomra került tálibok kormánya betiltotta az engedély nélküli tüntetéseket, és egyik illetékesük közölte, hogy a női sportokat is betiltják. A kabuli belügyminisztérium által szerdán kiadott rendelet szerint véget kell vetni azoknak a demonstrációknak, amelyek megtartására a hatóságok nem adtak előzetes engedélyt, és a tüntetéseken használandó jelszavakat, plakátokat is előre engedélyeztetni kell - írja a 24.hu.

Az elmúlt napokban többször demonstráltak a nők Afganisztánban, de nem valószínű hogy a tálibok által bevezetett, a nőkre nézve szigorú előírásokat tartalmazó iszlám törvénykezés, a saría miatt kapnak majd engedélyt a tüntetésekre. 

Minden polgárra vonatkozik, hogy ne próbálkozzanak jelenleg semmilyen demonstrációval bármilyen név alatt – áll a minisztériumi rendeletben.

A tálibok egyik szóvivője, Ahmadulla Vászik, a tálibok kulturális bizottságának elnökhelyettese azt mondta, hogy nem fogják engedélyezni a női sportokat, kiváltképpen a női krikettet, mert a krikett idején adódhatnak olyan helyzetek, amikor a nők arca és teste nem lesz eltakarva, az iszlám pedig nem engedi meg, hogy így nézzenek ki.

Háború a terrorizmus ellen -afgán nők
Két burkát viselő afgán asszony sétál el egy nyugati stílusú esküvői ruhákat kínáló üzlet kirata előtt Kabul belvárosában 2002. szeptember 4-én. Az elmúlt hat évben, az afganisztáni tálib uralom idején az afgán nők csak burkában mutatkozhattak nyilvános helyen. (MTI FOTÓ/EPA /ANJA NIEDRINGHAUS)
 
 

"A média korszakában élünk, lesznek fényképek és videók, és az emberek nézni fogják őket. Az iszlám és az Iszlám Emirátus nem engedélyezi a nők számára, hogy krikettet játszanak, vagy olyan sportot űzzenek, amely közben kitárulkoznak" – mondta Vászik.