„Támogassa
A lényeg

A szombathelyi városházán négynapos munkahetet terveznek

28/06/2022 13:48

| Szerző: Klubrádió

A közszférában elsőként Szombathely önkormányzatánál próbálnák ki az új munkarendet.

A munkahelyi stressz csökkentése és a hatékonyabb munkavégzés érdekében világszerte terjed a négynapos munkahét. Az újfajta munkarend lényege, hogy a munkavállalók hétfőtől csütörtökig dolgoznak, utána három szünnap jön. Az elvégzendő munka mennyisége ugyanakkor nem változik, ezért észszerűbb és hatékonyabb lesz a munkavégzés. Persze, ez a módszer elsősorban a szellemi, irodai munkáknál jöhet szóba.

A pandémia alatt a home office került előtérbe, de most már a négynapos munkahetet preferálják – indokolta a Nyugat.hu szerint Czeglédy Csaba szombathelyi képviselő azt a javaslatot, hogy vizsgálják meg, a helyi polgármesteri hivatalban be lehet-e vezetni a négynapos munkahetet. Ha a válasz igen, akkor ősztől egy hat hónapos próbaidőre átállnának. A hivatalban a pénteki nap amúgy is csak négy órás, az ügyeleteket a döntés nem érintené.

A képviselő szerint, ha a próbaidő sikerrel zárul, akkor jó példát mutathat a város vállalkozásainak is, és remélhetőleg egyre több helyen vezetik be a négynapos munkahetet.

Hazánkban elsőként a Telekom jelentette be, hogy tesztjelleggel átállnak a négynapos munkahétre. Bense Tamás családorvos szerint egy próbaévet megérne a négynapos munkahét felvetése.

2021. július 27. Esti gyors - részlet 21.07.27. Bense Tamás
08:13
00:00

A témáról még Büttl Ferenc közgazdász, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója is beszélt Reggeli gyors című műsorunkban.