„Hírek
A lényeg

A svéd miniszterelnök magyarázatot vár Orbántól a NATO-csatlakozás ügyében

23/03/2023 18:41

| Szerző: Klubrádió

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök válaszokat követel Magyarországtól, miután Magyarország úgy döntött, hogy különválasztja Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmét – írja a svéd Aftonbladet.

„Felteszem a kérdést, hogy most mi okból választják külön Svédországot Finnországtól. Ezek olyan jelzések, amelyeket korábban nem kaptunk a magyar féltől, ezért ezt mindenképpen fel fogom vetni Orbánnak” – mondta a svéd miniszterelnök. Kristersson utalásából arra lehet következtetni, hogy hamarosan egyeztet Orbán Viktorral, hogy tisztázzák: miért csak Finnország NATO-csatlakozási kérelméről szavaz március végén az Országgyűlés.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken jelentette be, hogy március 27-re előrehozták a Finnország csatlakozásáról szóló szavazást, a svéd csatlakozásról viszont csak később döntenek.

A kormánypártok hónapok óta halogatják, hogy szavazzanak a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról. A kérdésben állítólag komoly vita alakult ki a Fidesz–KDNP februári balatonfüredi frakcióülésén. A képviselők azt kifogásolták, hogy a finn és a svéd politikusok "sértegették" Magyarországot. 

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Compic/Mauri Ratilainen)