„Klubrádió

A parlament visszavonta a régi civiltörvényt, és egyben el is fogadott egy újat

18/05/2021 13:06

| Szerző: Klubrádió

Az országgyűlés ma hatályon kívül helyezte azt a civil szervezetek működését megnehezítő és egyben megbélyegző 2017-es jogszabályt, amiről az Európai Unió Bíróság kimondta, hogy jogsértő.

Az évekkel ezelőtt csak "civiltörvényként" ismertté vált jogszabályról az EU bírósága kimondta, hogy hátrányosan megkülönböztető és indokolatlanul korlátozó volt a törvény, amelyben a kormány nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek.

Tüntetés a civil szervezetekről szóló törvénytervezet ell
Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

A parlament a visszavonással egyidőben új szabály bevezetését is megszavazta, amely meghatározza, hogy majdnem minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege az adott évben eléri a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot. 136 igen, 28 nem és 30 tartózkodó szavazat mellett fogadták el az új jogszabályt.

Az új törvény a civilek szerint aggályokra ad okot. A 19 civil szervezet – köztük a Helsinki, az Amnesty, a Greenpeace, a Transparency – által aláírt közleményben azt írják egyrészt, hogy a civil szervezetek átláthatóságát e törvény nélkül is garantálják a hatályban lévő jogszabályok, gazdálkodásukról szabadon lehet tájékozódni a kötelezően benyújtandó beszámolóikból, melyek elérhetők a bíróság honlapján is. A közleményt aláíró szervezetek hozzáteszik: „További aggályokat szül, hogy a törvényjavaslat szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezentúl évente vizsgálná a húszmillió forint mérlegfőösszeget elérő körülbelül négyezer egyesületet és alapítványt. A javaslat szerint azonban a vallási és nemzetiségi szervezetek mellett a sportegyesületek is mentességet élveznének ez alól, annak ellenére, hogy egy részük az állami adóbevételek terhére jut kiugró mennyiségű közpénzhez. Ráadásul az ÁSZ alapvető rendeltetése a közpénzek és a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzése. Félő, hogy a Számvevőszék közpénzzel nem gazdálkodó civilekkel szembeni mozgósítása nem más, mint egy újabb lehetséges eszköz a civilek lejáratására és megbélyegzésére.