„Klubrádió
A lényeg

A pápalátogatás miatt 24 napra lezárták a Kossuth teret, de nem tudni, miért ennyi ideig

19/04/2023 21:26

| Szerző: Klubrádió

Sem a szervező Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, sem a rendőrség, sem a BKK nem adott arra választ, miért van szükség a Kossuth tér csaknem egy hónapos lezárására a pápalátogatás miatt, miközben 2021-ben az építésre és a bontásra is elég volt tíz nap.

„Nem hajthatnak be a villamosok a Kossuth Lajos térre 2023. április 14-étől, péntektől várhatóan május 7-éig, vasárnapig a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos építési és bontási munkálatok miatt” – közölte a BKK weboldalán. A 2, a 2B és a 23-as villamosok így most hetekig csak az ideiglenesen kijelölt Széchenyi rakpart megállóig járnak, mivel a sínek épp a teret körbeölelő kordonokon belül vannak. Így az átmeneti megállóból gyalog lehet megközelíteni a Jászai Mari teret, pótlóbusz nem jár, nem is lenne sok értelme.

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz látogatást Budapesten, a három nap alatt több nyilvános és nem nyilvános eseményen is részt vesz majd. A Kossuth téren lesz az egyik legjelentősebb, a látogatáshoz kapcsolódó tömegrendezvény: az egyházfő április 30-án reggel szentmisét tart, a térre sok ezer embert várnak. Hasonlóan, ahogy két évvel ezelőtt is, mikor Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálta a Hősök terén; amin szintén hívek ezrei – egyes becslések szerint tízezrei – vettek részt.

Azonban, ahogy a Telex felhívja a figyelmet, a 2021-es, hasonlóan jelentős esemény előkészítésekor csak 9 nappal Ferenc pápa érkezése előtt zárták le a Hősök terét, és távozása másnapján már vissza is adták.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata azt írta a portálnak, hogy „mint minden nagy rendezvény esetében, itt is komoly előkészületekre van szükség. A Kossuth téren megkezdődött a pápai mise helyszínének technikai előkészítése, vagyis az ilyenkor szükséges építkezések és átépítések”. Hozzátették, hogy az ezzel kapcsolatos lezárások az állami szervek illetékességébe tartoznak.

Megkeresték az idei pápalátogatás előkészítésért és lebonyolításért felelős Semjén Zsoltot, azonban tőle sem kaptak választ. Érdeklődtek a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) is, ők visszadobták a labdát a rendezvény szervezőjének, illetve a BKK-nak. A BRFK csak annyit közölt, hogy a várható forgalomkorlátozásokról a később tájékoztatnak. Írtak a BKK sajtóosztályának is, azonban a cikk megjelenéséig tőlük sem érkezett válasz.