„Klubrádió
A lényeg

A Médiatanács döntött: a barátok köztös leszbikus csók nem tiltott

10/09/2021 12:26

| Szerző: Klubrádió

Már csak napok kérdése, és a Médiatanács nyilvánosságra hozza az úgynevezett pedofilellenes törvény alapján, hogy a tévéknek hogyan kell jelölniük azokat a tartalmakat, amikben a homoszexualitás szóba kerül. A törvény ugyanis csak annyiról rendelkezik, hogy figyelmeztető karikát kell kitenni, de a korhatárbesorolás részletes szempontjairól egy szó sem esett a kormányzat részéről.

A Telex szerint a Médiatanács pénteken közleményt adott ki, amiben jelezték, hogy szeptember hetedikén online megtartották az első őszi ülésüket, és ezen „aktualizálták a törvénymódosítás miatt a televíziós és rádiós tartalmak korhatárbesorolásában irányadó ajánlásukat”. A lap szerint a jövő hét elején kerülhet fel az NMHH oldalára az útmutató dokumentum, ami „a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé. Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése”.

Ebből fogják megtudni a média cégek, hogy egy műsor „népszerűsít, megjelenít” homoszexuális és nemváltással kapcsolatos tartalmakat, vagy sem.

Ha már összeültek a Médiatanács tagjai foglalkoztak a Barátok Közt sorozat egyik részében látható csókkal is. Figyelem, így néz ki 2021-ben egy ország hatósága, ami azzal foglalkozik, ki kivel csókolózik: 

A Médiatanács szerint a leszbikus csókjelenet „nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját”, ezért nem indítanak eljárást a jelenet miatt az RTL ellen.