„Klubrádió

A magyar kormány nem engedte, hogy az EU elítélje Kínát

16/04/2021 15:21

| Szerző: Klubrádió

Így is túl sok vitája van már az Európai Uniónak Kínával, nem kell most a nemzetbiztonsági törvénye miatt is elítélni – a Reuters szerint ezzel magyarázta a magyar kormány, hogy miért vétózta meg az EU közös kiállását a kommunista állammal szemben.

Nyilatkozatban bírálták volna Kínát az Európai Unió tagállamai, annak nemzetbiztonsági törvénye miatt, de a magyar kormány megvétózta a közös kiállást a kommunista állam tavaly elfogadott jogszabálya ellen – közölte a 444.hu beszámolója szerint diplomáciai forrásokra hivatkozva a Reuters.  A hírügynökség értesülései szerint Magyarország azzal érvelt, hogy az uniónak már így is sok vitája van Kínával.

A kínai nemzetbiztonsági törvényt a pekingi kormányzat elsősorban a hongkongi ellenzék elnyomására használja.  A jogszabály alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat, akár életfogytiglani börtönbüntetésre. Kínai bírókat delegálhatnak a hongkongi bíróságokra, kínai erőszakszervezetek pedig irodákat nyithatnak a városban. Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének, ezért gyakorlatilag önkényesen alkalmazható.  A törvényre hivatkozva már Facebook-posztok miatt is vittek el embereket, pénteken pedig ennek az alapján ítélték egy év börtönre az utolsó hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát – írta a 24.hu.

A kommunista kormányzat nagy ütemben számolja fel Hongkong korábban széles körű autonómiját, amit Kínának az  „egy ország – két rendszer” elve alapján  ötven éven át kellett volna szavatolnia. A kommunista állam még a nyolcvanas évek közepén kötött erről szerződést Nagy-Britanniával, amely így, a Pekingtől Hongkong különleges jogállásának biztosítására kapott ígéret mellett, 1997-ben adta vissza a várost Kínának.