„Klubrádió
A lényeg

A kvantuminformatika úttörői kapták a fizikai Nobel-díjat

4/10/2022 12:07

| Szerző: Klubrádió

A 2022-es fizikai Nobel-díjat három kutatónak, Alain Aspectnek, John F. Clausernek és Anton Zeilingernek ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia az összefonódott kvantumállapotokkal kapcsolatos kísérleteikért.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia legrangosabb elismerésén, a 2022-es fizikai Nobel-díjon idén is hárman osztoznak: Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger – írja a hvg.hu.

A szakembereket a fotonokkal végzett kísérleteikért, a Bell-egyenlőtlenségekkel kapcsolatos megállapításaikért, és a kvantuminformatika területén elért munkájukért díjazták.

A szakmai bizottság szerint a három szakember olyan úttörő kísérleteket végzett az összefonódott kvantumállapotokkal, amikben két részecske akkor is egyetlen egységként viselkedik, ha egymástól elválasztva vannak jelen. A bizottság szerint ezek az eredmények megnyitották az utat a kvantuminformáción alapuló új, kísérleti technológiák előtt.

John Clauser volt az, aki továbbfejlesztette az összefonódott részecskékkel kapcsolatos, egyik korábbi matematikai elméletet, ami 1960-as években született meg John Stewart Bellnek köszönhetően. Ugyanakkor Clauser kísérlete után is maradt néhány megválaszolatlan kérdés – a bizottság szerint ezeket Alain Aspect munkája segített megfejteni. Anton Zeilinger pedig kifinomult eszközökkel és hosszú kísérletsorozatokkal kezdte el használni az összefonódott kvantumállapotokat. Az ő kutatócsoportja mutatta be többek között a kvantumteleportációnak nevezett jelenséget is, egy olyan állapotot, amikor a részecskéket távolabbra mozgatják – foglalta össze a portál.