„Klubrádió
A lényeg

A Kúriához fordul a Kutyapárt a vajdasági szavazólapok kézbesítése miatt

24/03/2022 14:10

| Szerző: Klubrádió

A Kúriához fordult a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, miután a Nemzeti Választási Bizottság elutasította kifogásukat a Vajdaságban élő magyarok szavazatinak begyűjtése miatt. Ugyanis több vajdasági településen a posta helyett a Fidesz helyi partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítik az április 3-i magyarországi országgyűlési választás szavazólapjait.

A Telex írta meg a Szabad Magyar Szó alapján, hogy több vajdasági településen a posta helyett a Fidesz helyi partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítik az április 3-i magyarországi országgyűlési választás és országos népszavazás szavazólapjait. A lap információi szerint a szabadkai Concordia Minoritas Hungarie egyesület köthetett szerződést a szerb postával, hogy ők kézbesítik majd a levélszavazatokat. Egyes településeken az aktivisták nem kiviszik a szavazólapokat, hanem Messengeren értesítik a szavazópolgárokat, hogy menjenek be a helyi irodába, és ott adják le a szavazatukat. 2018-ban 36 163-an adtak le levélszavazatot Szerbiában.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) később megerősítette, hogy valóban nem a szerb posta viszi ki a leveleket, egyúttal felhívta a kézbesítésben részt vevő valamennyi közreműködő figyelmét, hogy a szavazási levélcsomagok kézbesítőinek tartózkodniuk kell „a választópolgárok szabad joggyakorlásának befolyásolásától”. Az NVI azt is közölte: a korábbi választásokhoz hasonlóan a szavazási levélcsomagot most is el lehet küldeni nekik postán, leadható személyesen vagy meghatalmazással nem rendelkező személy által Magyarország külképviseletein, emellett belföldön az országgyűlési egyéni választókerület székhelytelepülésein.

A szavazólapok aktivisták általi kézbesítése és begyűjtése felvetheti a szavazók befolyásolását vagy akár a szavazatok manipulálását is.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldalán is az említett információk alapján érvel: „A Vajdaságban élő magyarok szavazólapjait nem a posta hordja ki a címzetteknek, hanem a VMSz helyi aktivistái, akik a Fidesz testvérpártjaként természetesen a Fideszre szavazásra kérik a címzetteket. A szavazatokat is ők gyűjtik be. Kifogást adtunk be, ám a Nemzeti Választási Bizottság szerint ez az egész rendben van. Szerintünk meg nincs rendben. Ezért a Kúriához fordulunk mint érintett párt.”