„Klubrádió
A lényeg

A Kreml szerint nagyon veszélyes lehet Orbán felvetése

31/03/2023 16:03

| Szerző: Klubrádió

Ha az Európai Unió komolyan megfontolja azt az ötletet, hogy "békefenntartó csapatokat" küldjenek Ukrajnába, rendkívül veszélyes lehet – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szóvivője. Orbán Viktor beszélt erről péntek reggel.

"Ez egy olyan kijelentés, amelyre nagyon fontos odafigyelni. Talán csak komoly csúsztatásról van szó, de ha nem, ez egy rendkívül veszélyes vitához vezet" – figyelmeztetett a Kreml szóvivője a Portfolio.hu beszámolója szerint.

Ezzel arra reagált a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy szerinte az uniós vezetők már komolyabb beavatkozást fontolgatnak.

"Közel vagyunk hozzá, hogy valamilyen békefenntartó csapatokat küldhetnek-e Ukrajnába" – fogalmazott a miniszterelnök. (A 444 megjegyzi: nem tudni, hogy ezt mire alapozta Orbán.)

Peszkov felhívta a figyelmet arra, hogy a békefenntartó erőket általában mindkét fél beleegyezésével alkalmazzák a világ gyakorlatában. "Ebben az esetben ez potenciálisan nagyon veszélyes téma" - ismételte meg.

Orbán korábban annak a véleményének adott hangot, hogy egy új világháború veszélye nagyon is valós, és ez "nem valamiféle irodalmi túlzás". Az orosz hírügynökség viszont úgy értelmezi, hogy Orbán Viktor kijelentésének az az üzenete, hogy erről nagyon is egyeztetnek az EU-ban.