„Köszönjük,
A lényeg

A kormányzó brit Konzervatív Párt újra bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot

26/05/2024 12:04

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A kormányzó brit Konzervatív Párt a választási programpontjaként ismertette azt tervezet, amely szerint mindazok a nagykorúak, akik befejezik iskolai tanulmányaikat, saját döntésük, illetve alkalmassági vizsgálatok alapján több lehetőség közül választhatnának. Ezek egyike lenne a katonai szolgálat.

Azok, akik ezt választják, és megfelelnek az alkalmassági teszten, 12 hónapot töltenének katonai szolgálatban a brit fegyveres erőknél. Ennek alternatívájaként havonta egy hétvégét, évente 25 napot kellene eltölteni a 18 évnél idősebbeknek a helyi közösségeikben működő közszolgálati szervezeteknél, köztük a rendőrségnél, tűzoltóságnál, mentőknél, állami egészségügyi szolgálatnál vagy akár a tengeri mentőszolgálat kötelékében.

A brit kormányfő szerint az elképzelés lényege, hogy mindenki tegyen valamit az országért. Nagy-Britanniában hamarosan július 4-én tartják a parlamenti választásokat a felmérések, folyamatosan a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyét mutatják.

Rishi Sunak lesz a brit miniszterelnök
 
Rishi Sunak lesz a brit miniszterelnök
 
Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én. A vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakcióbizottság elnöke bejelentette, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője Rishi Sunak, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz. Liz Truss brit miniszterelnök október 20-án mondott le a párt vezetéséről.
Fotó: MTI/AP/David Cliff / MTI/AP/David Cliff