„Klubrádió
A lényeg

A kormány ajánlatot tett, de többségi tulajdonos megtartaná a Budapest Airportot

12/07/2021 21:14

| Szerző: Klubrádió

Megerősítette a magyar kormány nem kötelező vételi ajánlatának megtételét a Budapest Airport legnagyobb tulajdonosa, az AviAlliance nevű, német székhelyű légikikötő-kezelő hétfőn, ám azt is megjegyezte, reméli, hogy továbbra is befektetői pozícióban marad a budapesti repülőtéren – írja az Reuters nyomán az MTI.

Megerősítette a Budapest Airport legnagyobb tulajdonosa, az AviAlliance, hogy a magyar kormány nem kötelező vételi ajánlatot tett. A német székhelyű reptérkezelő cég reméli, hogy továbbra is befektetői pozícióban marad a budapesti repülőtéren.

A kormány ismét többségi tulajdont akar szerezni a Budapest Airportban. Korábban a kormánysajtó arról írt, hogy tulajdonosok keveslik Palkovicsék ajánlatát.

„Megerősíthetjük, hogy a magyar kormány nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Budapest Airport részvényeseinek. Társtulajdonosaink érdekében és jogi okokból kötelesek vagyunk megvizsgálni a lehetséges ajánlatokat” – közölte az AviAlliance a Reuters hírügynökség kérdéseire e-mailen elküldött válaszában, amelyet az MTI idézett.

A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a vételi ajánlatot nem az ő kezdeményezésére tette a magyar kormány. Hangsúlyozta, az AviAlliance hosszú távra gondolkodó befektető, és nagyon reméli, hogy továbbra is befektetői pozícióban marad a budapesti repülőtéren.

Az AviAlliance, amelynek anyavállalata Kanada egyik legnagyobb, állami nyugdíjalapja, a PSP Investments, a Budapest Airport tulajdonjogának 55,44 százalékát birtokolja. A Budapest Airport Zrt. részvényeinek 23,33 százaléka a szingapúri GIC befektetési alap leányvállalata, a Malton tulajdona, a maradék 21,23 százalékot pedig a Caisse de dépôt et placement du Québec nevű, ugyancsak kanadai nyugdíjalap birtokolja. 

A magyar államnak jelenleg nincs részesedése a 2005-ben privatizált budapesti repülőtérben.

(forrás: MTI/444)