„Klubrádió
A lényeg

A KDNP felhorgadt Karácsony pisilős hasonlatán, a főpolgármester reagált

27/01/2022 16:35

| Szerző: Klubrádió

Vejkey Imre pártügyész, a KDNP frakcióvezető-helyettese szerint Karácsony Gergely verbális erőszakot tett egy keresztény szimbólumon, amikor azt mondta, „a 21. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a Szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végül is belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk”. A főpolgármester reagálásában közölte: amiatt érzett mély erkölcsi felháborodásának akart így hangot adni, hogy a magát kereszténynek mondó magyar kormány mennyire képtelen bármilyen alázatot mutatni a Föld olyan nagyszerű teremtményeivel kapcsolatban, mint amilyenek a városligeti fák.

Vejkey szerint a főpolgármester azt mondta a Városligetben felhúzott Magyar Zene Házáról, hogy olyan, „mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végül is belefér”. Azonban nem idézték teljes egészében a főpolgármester szavait, aki nyilvánvalóan ironizálva szó szerint úgy fogalmazott a Klubrádiónak nyilatkozva: „a 21. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a Szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végül is belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk”.

A cikkben ennek értelmezéseként írtuk azt, hogy Karácsony szerint a 21. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a Szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.

A KDNP szerint ez felháborító és tűrhetetlen. „Felmerül a kérdés, hogy önök miért lelik örömüket abban, hogy újra és újra megsértik a kereszténységet és a keresztény embereket? Miért veszik semmibe a keresztény emberek méltóságát?”fogalmazott a kisebbik kormánypárt, de sem itt, sem a közlemény további részében nem fejtették ki, Karácsony mellett még kit értenek ők alatt.

„Úgy okoskodnak, hogy félresiklott életüket nem helyrehozni akarják, hanem saját deviáns világukat akarják ránk kényszeríteni. A kereszténység helyébe pedig egy globális világrendeletet akarnak erőszakkal állítani, mely hasonló a világ régebbi kommunista kísérleteihez. Önök egyfajta globális forradalmat akarnak, melyben nem csak a társadalom értékrendszerét, hanem annak teljes struktúráját is ki akarják forgatni a rendes kerékvágásából” – írják, hozzátéve, ők erre is nemet mondanak, meg a gyűlöletre is.

Karácsony: Mély erkölcsi felháborodásomnak akartam ezzel adni

A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: „Nyílt levelet intézett hozzám a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, mert véleményük szerint a Városliget beépítésével kapcsolatban adott rádióinterjúmban sértő hasonlatot használtam. Arról beszéltem ugyanis, hogy a 21. században egy parkban építkezni éppen annyira elfogadhatatlan, mint egy templomban belepisilni a szenteltvíztartóba. Elismerem, a hasonlat erős, talán sokaknak túlzottan is az. Tőlük elnézést kérek. De éppen mély erkölcsi felháborodásomnak akartam ezzel hangot adni, hogy a magát kereszténynek mondó magyar kormány mennyire képtelen bármilyen alázatot mutatni a Föld olyan nagyszerű teremtményeivel kapcsolatban, mint amilyenek a városligeti fák.

Igen, azt gondolom, hogy a 21. században egy többszáz éves parkban építkezni bűn. Szentségtörés. Mert a százéves fák, nagyobb értéket képviselnek a városban, mint bármi, amit az ember létrehozhat. És fák nem tudnak arrébb állni, hogy ne legyen útjába a történelemkönyvbe bevonulni akaró akarnok politikusoknak. Fejleszteni, építeni nem a százéves platánok rovására kell, hanem ott, ahol legfeljebb parlagfű nő, a városi rozsdaövezetekben.”

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)