„Klubrádió
A lényeg

A hírekbe vetett bizalom itthon a legrosszabb a régióban a Reuters felmérése szerint

23/06/2021 07:47

| Szerző: Klubrádió

Főként a nyomtatott sajtót viselte meg a pandémiás időszak, amelyek rohamtempóval igyekeztek digitalizációval megoldani az előállt problémát. A hírekbe vetett általános bizalom átlagosan hat százalékponttal nőtt a világjárvány alatt. A legmegbízhatóbb hírforrásnak a válaszadók továbbra is a HVG-t és az RTL-Klubot tartják, a közmédia bizalmi indexe alacsony. A hírekbe vetett bizalom hazánkban nemzetközi összehasonlításban is alacsony, 30 százalék.

A Reuters Intézet tizedszerre készítette el a Digital News Report című éves jelentését, amely 46 ország 92 ezer lakosának felmérésén alapulva vizsgálta a médiatrendeket. A vizsgálat szerint a kijárási korlátozások miatt a nyomtatott sajtó helyzete különösen nehézzé vált, és egyre több sajtótermék fordult a digitális előfizetések felé, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Ahogy a korábbi kutatásokban, úgy most is a CEU Demokrácia Intézetének Média-, Adat​- és Társadalomkutató Központja volt a Reuters Intézet magyarországi partnere. A magyar fejezet szerzője Bognár Éva, a Központ kutatója és programreferense volt – írja a Telex.

Ahogy a világon máshol is, a járvány elején Magyarországon is megugrott sok sajtótermék olvasottsága/nézettsége az emberek információéhsége miatt, a reklámköltések viszont 38 százalékkal visszaestek az egy évvel korábbihoz képest, így a nagyobb elérés nem jelentett nagyobb bevételt a médiumoknak – írja Bognár.

Az elemzés szerint a kormányközeli sajtó jelentős forrásokhoz jutott az állami reklámköltéseken keresztül. Bognár szerint a legfontosabb esemény a magyar médiaszíntéren tavaly az Index tulajdonos- és szerkesztőségváltása volt. Az Index elérésén nem látszik jelentős változás, a márkába vetett bizalom jelentősen csökkent, és még a volt indexesek által alapított Telex bizalmi értéke is megelőzi a felmérés szerint.

A legmegbízhatóbb hírforrásnak a válaszadók továbbra is a HVG-t és az RTL-Klubot tartják, a közmédia bizalmi indexe alacsony. A magyar válaszadók többsége a mobiltelefonján olvassa a híreket, de csak 14 százalékuk fizet valamilyen online hírszolgáltatónak.

„Nemcsak a nemzetközi szervezetek látják problémásnak a média helyzetét Magyarországon. A magyarok válaszaiból is az derül ki, hogy a hírekbe vetett bizalom hazánkban nemzetközi összehasonlításban is alacsony, 30 százalék. Ezzel szemben a listavezető Finnországban 65 százalék bízik a hírekben. A régióban is sereghajtók vagyunk Szlovákiával együtt” – mondja Bognár.