„Klubrádió
A lényeg

A háború és a magas minőség miatt tart máris 2,5 milliárdnál a tatárjárásos film költségvetése – magyarázta meg Dömötör Csaba

31/01/2023 12:13

| Szerző: Klubrádió

A korábbi 1,268 milliárdos támogatás után, decemberben újabb 1,238 milliárd forintot ítélt meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar-mongol-angol koprodukcióban készülő 1242 – A Nyugat kapujában című filmnek. 

Vadai Ágnes, a DK képviselője Orbán Viktor miniszterelnöknél kérdezett rá, nőhet-e még tovább is a gyártási költsége a tatárjárásról szóló, jelenleg is forgó akció-drámának, amely a film.hu szerint már így is az NFI-éra legdrágább magyar történelmi filmjei közé tartozik.

 
Tatárjárás
 Wikipédia
 
 

A kormányfő helyett a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba válaszolt. Felhívta az ellenzéki politikus figyelmét, hogy a Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a támogatási összeg módosítását egyrészt a háború hatásaiból fakadó költségnövekedés, másrészt a nemzetközi forgalmazói megállapodásokból következő rendkívül szigorú minőségi feltételek indokolták. Az NFI célja továbbra is az, hogy kimagasló minőségű produkció szülessen.

A kormány célja az, hogy az elmúlt évek eredményei után a magyar filmipar további szinteket lépjen, és még több minőségi alkotás szülessen, amelyek a korábbiaknál is több nézőhöz jutnak el idehaza és külföldön egyaránt – tudatta Dömötör a 24.hu beszámolója szerint.