„Támogassa
A lényeg

A fideszesek megint nem támogattak egy kapcsolati erőszak elleni EU-s kezdeményezést

6/10/2021 14:43

| Szerző: Klubrádió

Rendkívül nagy többséggel (510 mellette, 31 ellene, 141 tartózkodás mellett) az Európai Parlament elfogadta azt a jelentést, amely szerint a nemen alapuló erőszak egyik formájának tekintendő, amikor erőszakos partnerek további bántalmazásra használják ki a gyermekelhelyezési pereket. A Hvg.hu szerint a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői tartózkodtak a szavazás során.

Az uniós képviselők sürgős tagállami intézkedést kérnek azoknak a partnerkapcsolati erőszak áldozatává vált nőknek a védelmére, akiket gyermekelhelyezési eljárás során ér bántalmazás. A jelentés kiemeli, hogy a járvány ideje alatt megugrott a partnerkapcsolati erőszak mértéke, ugyanakkor nehezebb volt az igazságszolgáltatáshoz fordulni.

 
Európai Parlament
 
Forrás: Flickr.com
Fotó: Fred MARVAUX
 

 

A jelentés megismétli a Európai Parlament korábbi kérését, hogy a nemen alapuló erőszak legyen az Európai Unió működéséről szóló szerződésben rögzített bűncselekmény.

A Fidesz frakciója nevében Schaller-Baross Ernő és Járóka Lívia azzal indokolták a támogatás hiányát, „a családon belüli erőszak elleni fellépés célja támogatandó, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tartózkodó szavazatával elzárkózik attól, hogy egy olyan jelentést támogasson, amely egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel.”

A Fidesz frakció szerint „az Európai Parlament baloldali többsége ismételten kiforgat egy mindenki számára fontos ügyet: kinyilatkoztatásra szorgalmaz és politikai eszközként tekint a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakkal szemben vívott harcra valós cselekvési tervek és a helyi jógyakorlatok befogadása helyett”.

Tehát ők támogatják a célt, de nem szavazzák meg, foglalta össze a Hvg.hu a fideszesek véleményét.