„Klubrádió
A lényeg

A DK után Karácsony is kihátrált a Fudan-népszavazásból

16/08/2022 07:33

Mivel a Demokratikus Koalíció kihátrált a Fudan Egyetemmel kapcsolatos népszavazás mögül, a főváros sem forszírozza tovább, ezért Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester "magára maradt" a kérdésben. A Népszava szerint ugyanis a DK nélkül Budapest neki se fut a népszavazásnak.

Tüntetés a Fudan Egyetem ellen
 
Tüntetés Budapesten a Fudan ellen
 
Budapest, 2021. június 5. Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

A választások után az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem engedi meg egy országos népszavazás kiírását a kormány által erőltetett kínai Fudan Egyetem ügyében. Egy nemzetközi szerződésre hivatkoztak, ami azonban csupán arról szólt, hogy a Fudannak van egy másoddiplomás képzése a Corvinus Egyetemen. Karácsony ezért jogi nonszensznek nevezte a döntést, és szerinte az "Alkotmányíróság" mára „zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett.

Baranyi Krisztina a Népszavának megerősítette, hogy Ferencváros kész népszavazást tartani az ügyben, a kérdést már meg is fogalmazták, és a lehető legrövidebb időn belül beadják a választási bizottsághoz. Baranyi "nagyon homályos válaszokat kapott" a fővárostól, és szerinte ennek az az oka, hogy a Fővárosi Közgyűlésen nem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná”.

A Demokratikus Koalíció nem reagált a Népszava kérdésére.