„Köszönjük,
A lényeg

A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban, ha átírják a szabályokat

28/11/2023 15:17

| Szerző: Klubrádió

A DK szerint valójában a Fidesz akarja megváltoztatni az önkormányzati választás szabályait (fél évvel a választás előtt), a Mi Hazánk a kormánypárt strómanja ebben az ügyben. 

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte csütörtökre, mégpedig az Állami Számvevőszék 2022-es beszámolójának elfogadása miatt. Aztán nem sokkal később kiderült, hogy lesz idő aznap megtárgyalni a Mi Hazánk egyik javaslatát is - méghozzá az önkormányzati választás lebonyolításáról, kicsit több mint fél évvel a választás előtt.

A kormánnyal gyakran egy irányba evező szélsőjobboldali párt múlt héten nyújtott be egy törvényjavaslatot az önkormányzati választás szabályainak módosításáról. Visszaállítanák a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának rendszerét, amit 2014-ben épp a kormánypárti többség alakított át.

A jelenlegi szabályok szerint a főpolgármester és a polgármesterek és a kompenzációs listákon szereplő jelöltek adják a közgyűlést. A Mi Hazánk módosítója alapján viszont ismét listás rendszerben választanák meg a budapestiek a várost vezető testületet. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ez akár a közvetlen főpolgármester-választás eltörléséhez is vezethet.

Erre reagált a DK gyorsan: Kálmán Olga, a párt képviselője közleményt adott ki arról, hogy a megváltozott helyzetre tekintettel közös ellenzéki listát javasolnak. Azt írta: „egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre. A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben.”

A jelen helyzetben így a DK szerint nincs más megoldás, mint a közös lista, mert csak így lehetséges közös főpolgármester-jelöltet állítani, „a Demokratikus Koalíció ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson.”

(via 444.hu)