„Klubrádió
A lényeg

A botrányos állami támogatásai után visszatért Laposa Bence a Balatoni Kör élére

4/10/2022 15:33

| Szerző: Klubrádió

Ismét Laposa Bence a Balatoni Kör elnöke, miután Szilágyi Lajos lemondott a posztról – tudta meg a 24.hu. Korábban a balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ), miközben ő a szervezetnek adott tanácsokat.

Szilágyi – akinek mandátuma három évre szólt – megerősítette, hogy egészségügyi okokból döntött a lemondás mellett. Szilágyit tavaly év elején választották meg a balatoni vendéglátósok érdekvédelmi szervezetének élére azt követően, hogy Laposa 2021 januárjában felajánlotta lemondását. Az egyesületben a turisztikai pénzek kiosztása okozott feszültséget.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Laposa Bence két cége úgy jutott összesen több mint 140 millió forintnyi támogatáshoz még 2020-ban, hogy a vállalkozó egyidejűleg annak az MTÜ-nek is adott tanácsokat, amely szervezet végső soron kiosztotta a turisztikai szektornak szánt állami pénzeket. Laposa a támogatások elnyerésének nyilvánosságra kerülését követően lemondott a Balaton Kör elnöki pozíciójáról.

Korábban a Klubrádiónak azt nyilatkozta Ligeti Miklós. A Trancparency International Magyarország jogi igazgatója, hogy Laposa esetében a részletes információk hiányában azt feltételezi: a Balaton Kör elnökeként a turisztikai támogatásokhoz elég közel juthatott, annak ellenére is, hogy a támogatás igénylésének módjairól nincs részletes leírás. Amikor a vállalkozó lemondott elnökségéről, már megkapta a nagy összegű támogatásokat. Ebben összeférhetetlenség nyomait látja a TI jogi igazgatója. Szénási Sándor jegyzetben is foglalkozott a témával.

Laposa Bence később a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy nem érzi jogosnak a kritikákat, mert szerinte senki elől nem vették el a lehetőséget.

A vállalkozó most elmondta, hogy Szilágyi Lajos felkérésére vállalta el ismét a feladatot. „Lajos egyfajta iránymutatást adott, három jelöltet mondott az elnökségen belül, az egyik én voltam. A másik két jelölt nem vállalta el a megbízást” – nyilatkozta a borász-étteremtulajdonos. Laposa Bencét végül 19 igen és két tartózkodás mellett választották elnöknek a tagok.

Nagyjából két héttel ezelőtt választottak meg a tagok. Az elmúlt másfél hónap nagyon nehéz volt a belső és külső kommunikáció tekintetében. Szerettük volna az egyesület működőképességét is fenntartani, nem akartuk, hogy erről szóljanak a hírek. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy tervezett, hanem egy kényszerű változás volt – indokolt Laposa, aki továbbra is az MTÜ tanácsadója.